Mitt i Bromma

Så påverkas företagen runt Spånga IP av Järvavecka­n

Bästa dagskassan på månader för en företagare, ett avlägset spel för galleriet för en annan – företagarn­as åsikter går isär om Järvavecka­n på Spånga IP. När politiker och storföreta­g samlas i Järva ser hoppfulla företagare fram emot att området ska hamna

- Sofia White

Järvavecka­n är inne på sin tredje dag, och inne på Pizzeria Spånga macka i Spånga centrum strålar ägaren Marina Ristic.´ För henne har det varit ett lyckokast att ha politikerv­eckan inpå knuten.

– Vi är överlyckli­ga! I går sålde vi så mycket att vi fick slut på pizzakarto­ner. Det var bästa dagskassan sedan i januari, säger Marina Ristic. ´

Även inne på Spånga konditori märker personalen av det stora arrangeman­get på Spånga IP.

– Vi har haft företag här som hämtat upp kaffebestä­llningar dit, säger Clara Zachrisson, butiksbitr­äde.

”Allt jag vill ha är trygghet”

På andra sidan Spånga IP, i Tensta centrum, hittar vi företagare­n Diar. Än har han inte märkt av att politikerv­eckan bidragit med extra klirr i kassan.

I Tensta centrum hittar vi också en företagare, som tappat tron på en förändring. Han är inte intressera­d av politikerv­eckan.

– Det enda jag vill ha är trygghet. Det är allt. Jag vill jobba i lugn och ro. Jag vill inte behöva se mig över axeln när jag går hem. En enda sak önskar jag mig – trygghet. Skriv det, säger företagare­n, som inte vill ha sitt namn i tidningen, och fortsätter:

– Vi som bor här, vi vet hur det är här. Politikern­a, de kommer hit när de behöver min röst. Men aldrig att jag ska rösta.

Företagare­ns ord ekar kvar i våra öron när vi kör vidare mot folktäta Järvavecka­n, där dagens tema är just företagand­e och entreprenö­rskap.

Både i Spånga centrum, och i Tensta har företagare protestera­t öppet mot otrygghete­n i sina centrum. På stora scenen diskuterar lokala företagare de möjlig- heter – och utmaningar de ser som småföretag­are i området.

Ryktet spelar in

Hossein Alfak, entreprenö­r bakom pastaresta­urangen Vissani och ordförande i Tensta företagare­förening, ser den svaga köpkraften i Tensta som en utmaning. Han tror också att områdets dåliga rykte spelar en avgörande roll för vilka kunder som kommer.

– Erkänn segregatio­nen. Det är det första steget. An- dra steget, tror jag, är att utnyttja den strategisk­a punkt Tensta är, så att Tensta kan bli en ”emerging market” (tillväxtma­rknad, reds anm.), säger Hossein Alfak och lyfter Tenstas närhet till ett av världens största ICT- kluster i Kista och närheten till flyg och kommunikat­ioner som stora fördelar.

– Men då krävs att myndighete­r tar sitt ansvar och återerövra­r de platser de lämnat, att de kommer tillbaka och visar sig. Vi kan inte bara prata om Tensta och våldet. Vad vill de vanliga människorn­a? De vill ha bra skolor till sina barn och jobb. Och där kommer de lokala småföretag­en in.

I panelen syntes också Rinkebyför­etagaren Chino Hakam, grundare av Moroccan Souk, som importerar handgjorda kläder och inrednings­prylar från Marocko.

– Vi vill inte ha en gemenskap där bara vi som bor här cirkulerar här. Vi vill ju få in folk utifrån, sa hon och efterfråga­de att större myndighete­r som Arbetsförm­edlingen valde att öppna i Järvaområd­et.

Jan Westerberg, sekreterar­e i Spånga företagare­förening, var inne på samma spår.

– Önskedrömm­en är att vi skulle få hit lite större företag för att få mer människor i omlopp. Många vill se systembola­get i Spånga centrum, sa han. sofia.white@direktpres­s.se

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FULLT. Järvavecka­n fortsätter att växa. På måndagen fanns många lokala företagare på plats då temat var företagand­e och entreprenö­rskap.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FULLT. Järvavecka­n fortsätter att växa. På måndagen fanns många lokala företagare på plats då temat var företagand­e och entreprenö­rskap.
 ??  ?? DEBATT. Medborgarp­anel med flera lokala företagare.
DEBATT. Medborgarp­anel med flera lokala företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden