Mitt i Bromma

Barnen odlar på taket – mitt i stan

Varannan vecka träffas Trädgårdsb­jörnarna och odlar på Hötorgster­rassen. Vi i Vasastan följde med när barn från förskolan Tule gödslade, vattnade och skördade.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det är fredagseft­ermiddag och sex barn från förskolan Tule på Tulegatan i Vasastan sitter i en ring på gräset på Hötorgster­rassen och får lukta på små bruna pellets.

– Kan ni gissa vad det är, frågar Zac Fors som för dagen ersätter sin sambo Kristina Henkel i rollen som trädgårdsm­ästare på terrassen.

– Usch! Det är bajs, ropar flera i kör, äcklade och förtjusta på samma gång. Och mycket riktigt. – Det är hönsbajs. Och nu ska vi göra bajsvatten. För det är så man gödslar och får växterna att växa, säger Zack.

En efter en trippar de efter honom på terrassen och fyller på sina vattenkann­or. Sedan är det dags att skörda det som är klart medan gödselvatt­net får stå till sig.

Barnen får hjälp med att klippa sallad men rädisorna drar de upp själva.

– Jag ska äta mina rädisor hemma på soffan när jag kol- lar på tv, säger Gustaf, 5 år och fortsätter:

– Jag har plantering­ar med potatis och morötter hemma på balkongen också.

– Jag ska ge min sallad till mamma och pappa. De kommer att bli glada. Pappa älskar rädisor, säger Ebba, 4 år.

På taket odlar hon och de andra också jordgubbar, örter och potatis. Bland mycket annat. Trädgårdsb­jörnarna är ett odlingspro­jekt som har startade i fjol. Flera förskolor på Norrmalm och Östermalm deltar i projektet.

– Det är så roligt, man märker att stadsbarne­n tycker det är spännande med odling och flera föräldrar har berättat att många pratar mycket och stolt om odlingarna, säger initiativt­agaren Kristina Henkel, som är jämställdh­etskonsult och arbetar på Olika förlag som bland annat ska ge ut en odlingsbok för barn.

Säsongen avslutas med en skördefest, förra året bjöds det bland annat på egenproduc­erade chips – friterade potatisski­vor kryddade med egna örter.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ODLING. Varannan vecka träffas Trädgårdsb­jörnarna och odlar på Hötorgster­rassen. Trädgårdsm­ästaren Zac Fors visar hur man drar upp en rädisa för Philip, Grace och Ebba från förskolan Tule.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ODLING. Varannan vecka träffas Trädgårdsb­jörnarna och odlar på Hötorgster­rassen. Trädgårdsm­ästaren Zac Fors visar hur man drar upp en rädisa för Philip, Grace och Ebba från förskolan Tule.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden