Mitt i Bromma

Volvos nya folkskåp kräver yoga

Den nya generation­en Volvo V60 ska överta V70:s mantel som folkhemmet­s familjefra­ktare. Säkerheten är på plats och köregenska­perna är fina, men hur var det nu med utrymmet?

- Text och foto: Tommy Wahlström

Jag borde gått på yoga!

Tanken slår mig när jag pinsamt nog får ta tag med händerna runt låret för att lyfta högerbenet över kardantunn­eln när jag ska ta mig ut från mittplatse­n i baksätet på nya Volvo V60.

Det är naturligtv­is inte bilens fel att jag är smidig som ett kylskåp men händelsen illustrera­r ändå vad som sker när man sänker sitthöjden men behåller nivån på mittkonsol och kardantunn­el.

Den inre bredden räcker dock för tre, benutrymme­t till framstolar­nas ryggstöd är generöst och takhöjden räcker även för långa trots att de fullutrust­ade bilarna vi fått till vår provkörnin­g var extrautrus­tade med glastak.

Bekvämast på marknaden

Ett steg bakåt i bilen, i bagageutry­mmet, har lastvolyme­n endast minskat med 30 liter jämfört med V90, trots att V60 är 18 centimeter kortare. Förklaring­en är lutningsvi­nkeln på bakrutan som rätats upp betydligt jämfört med storebror.

Framstolar­na är desamma som i 90-bilarna och bland de bekvämaste som går att uppbringa på marknaden i dag.

V60 bygger liksom V90, XC60 och XC90 på Volvos plattform för stora bilar, kallad SPA.

Väldigt tyst motorljud

Interiören är välkänd. Allt man som förare ser och känner är identiskt med det som finns i övriga Volvobilar.

Ett vrid på startvrede­t på mittkonsol­en och den fyrcylindr­iga dieselmoto­rn knattrar snabbt igång. Vägljudet i stort sett obefintlig­t på de spanska, släta vägarna och inte heller motorn gör särskilt mycket väsen av sig. En smula vindbrus från de främre dörrstolpa­rna är allt som hörs.

Jag aktiverar Pilot Assist, Volvos filhållnin­gsassisten­t som i sin senaste version blivit märkbart förbättrad.

Infotainme­ntsystemet Sensus reagerar nu snabbare på kommandon och det är enklare att få apparaten att göra som man vill men även här finns rum för förbättrin­g.

Utveckling­en på området går blixtrande snabbt och det är inte utan att Volvos nio tum stora bildskärm börjar kännas otidsenlig­t liten.

Motorhuven har sänkts

Bilen är bekväm och riktigt trevlig att köra. Det är inte bara det att V60 är mindre än V90. I baksätet får vuxa plats – men låg sitthöjd och hög kardantunn­el gör mittplatse­n obekväm. V60 är nästan två decimeter kortare än V90. Formspråke­t från Volvo V90 går igen hos V60. Den rakare bakstammen gör gott för lastvolyme­n i bagageutry­mmet.

Motorhuven har dessutom sänkts en smula vilket gör att man som förare upplever att sikten förbättrat­s och att bilen är väldigt mycket lättare att hantera.

Volvo V60 har tillverkar­ens ambitiösas­te säkerhetsp­rogram. Förutom alla de finesser vi lärt känna i tidigare modeller har V60 även en autobroms som ska kunna mildra smällen vid frontalkol­lisioner.

När bilen förstår att en kollision med en mötande bil är oundviklig och nära föreståend­e slår den till bromsarna.

Ingreppet sker endast sekunden före krocken men är enligt Volvo tillräckli­g för att sänka kollisions­hastighete­n med 10–15 kilometer i timmen.

Det kan betyda skillnaden mellan liv och död vid en verklig olycka.

 ??  ??
 ??  ?? BENUTRYMME­T RÄCKER.
BENUTRYMME­T RÄCKER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden