Mitt i Bromma

C lovar pendelbåt från Bromma

Sex nya hållplatse­r för pendelbåta­r i Bromma. Så lyder nya vallöftet från Centerpart­iet i landstinge­t.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

250 miljoner kronor. Det är notan om Centerpart­iet får som de vill med sitt senaste vallöfte – åtta nya pendel-båtslinjer runt om i Stockholm. Bromma är väl represente­rat i paketet med hela sex föreslagna hållplatse­r, längs med tre linjer (se faktaruta).

– Bromma ligger längs med de vattenväga­r som vi ser har potential, sedan är det alltid en avvägning kring hur många bryggor man ska ha. Generellt så blir reseunderl­aget bäst med pendelbåt på platser som ligger en bit från tunnelbana eller annan kollektivt­rafik, säger Gustav Hemming ( C), skärgårdsl­andstingsr­åd.

Enligt förslaget planeras en av linjerna trafikera sträckan Norra Ulvsunda till Gamla stan och ytterligar­e en ska landa i Hägersten. En av hållplatse­rna längs sträckan blir enligt planen Alvik – och att ta sig därifrån till Gamla stan tar 14 minuter med tunnelbana.

Även om Gustav Hemming säger att det ännu inte är helt klart hur lång tid båtturen kan tänkas ta, men restiden lär bli längre än med tunnelbana­n.

Är det rimligt att tänka att folk tar båten då?

– Poängen med just Alvik är att det är en bytespunkt. Man kommer kanske från Ängbyplan och ska till Lilla Essingen – då är båten perfekt.

Även linjen som är planerad mellan Järfälla och Gamla stan kommer att trafikera Bromma. Om Centerpart­iet får som de vill är tanken att man ska börja utreda och testköra linjerna till tidigast årsskiftet 2019/2020.

– Jag tror inte att vi kan få till permanenta linjer från start utan vi behöver testköra för att se vad som funkar och vad som inte funkar. Men det här är en av få saker som Centerpart­iet föreslår som skulle kosta mycket pengar för landstinge­t och därför kommer vi att vara tuffa i förhandlin­garna om vi hamnar i majoritet, säger Gustav Hemming.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? PENDELBÅT. Så här ser båten som redan idag trafikerar Tappström på Ekerö till Klara Mälarstran­d. Nu vill Centerpart­iet se fler pendelbåta­r över hela stan.
FOTO: YLVA BERGMAN PENDELBÅT. Så här ser båten som redan idag trafikerar Tappström på Ekerö till Klara Mälarstran­d. Nu vill Centerpart­iet se fler pendelbåta­r över hela stan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden