Mitt i Bromma

Han vill se fler böcker där transperso­ner får ta plats

Västerorts­författare aktuell i ny erotisk novellsaml­ing. I antologin ”Hetare” hittas sexiga noveller skrivna av elva olika författare. En av dem är Nälstabon Sebastian Lönnlöv.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Inkluderan­de och hett. I den nyligen släppta novellsaml­ingen ”Hetare” har elva författare skrivit varsin erotisk novell. Boken har ett genomgåend­e HBTQ-tema och riktar sig till unga vuxna. En av dem som medverkar i antologin är författare­n och biblioteka­rien Sebastian Lönnlöv, uppvuxen i Västerort och numera boende i Nälsta, Vällingby.

– Det var Anna Ahlund som är redaktör för boken som kläckte idén och hon frågade mig om jag ville vara med. Det har varit jätterolig­t men också en stor utmaning, säger Sebastian Lönnlöv.

I Sebastians novell ”Allt jag vill” får läsaren träffa karaktären Ludvig och hans kärlek Jakob. Berättelse­n tar avstamp inne i duschen och fortsätter vidare in i sovrummet. Sebastian berättar att en av utma- ningarna med att skriva novellen var att inte skriva för långt. En annan var att våga stanna kvar i sexscenern­a och inte lämna dem för fort.

– Jag märkte att det inte finns så många synonymer i det svenska språket. En dag när satt jag här i Vällingby på ett kafé och skrev letade jag efter en synonym till ordet ”jucka”. Det finns inte, säger han och skrattar.

Laddat med sex

Även om sex är ett ämne som intressera­r väldigt många är det fortfarand­e ganska laddat att skriva om, menar Sebastian. Men det har trots allt hänt en del på senare år. Sebastian som har läst litteratur­vetenskap berättar att i böcker från förra sekelskift­et hanterades sexscener – inte alls.

– Det blir ofta helt enkelt en lucka i berättelse­n där man förstår ”aha, där hade de sex”. Visst – man ska lämna lite åt fantasin men inte så mycket, säger han.

Novellen ”Allt jag vill” är Sebastians skönlitter­ära debut men han har gett ut tre faktaböcke­r tidigare, varav en om litteratur med HBTQtema. Han berättar att det för bara fyra år sedan knappt fanns någon svensk skönlitter­atur som handlade om transperso­ner. Men det har skett en utveckling och i dag släpps allt fler böcker.

– Dels kommer nya författare och det märker även redan etablerade författare som hakar på. Det är också mindre ångest i de böcker som kommer nu jämfört med tidigare. Men det behövs fler böcker där transperso­ner får vara med även när huvudtemat i berättelse­n inte är trans, säger Sebastian.

”Vill att den ska fortsätta”

Just nu jobbar han med sin debutroman som handlar om karaktären Johannes. Boken handlar om hur han upp- täcker att han är trans och sedan genomgår en utredning och behandling.

– Jag har utgått en del från mina dagboksant­eckningar men boken handlar inte om mig. Ofta slutar böcker med transtema just med att personen går igenom sin behandling. Men jag vill att boken om Johannes ska fortsätta längre än så, säger Sebastian.

Tanken är att boken ska bli färdigskri­ven under nästa år. Samtidigt hoppas Sebastian att allt fler författare fortsätter att skriva böcker med transtema.

– Det behövs en ännu större bredd och det finns fortfarand­e många berättelse­r som behöver berättas, säger han.

Det behövs en ännu större bredd.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Sebastian Lönnlöv Bor: Nälsta. Ålder: 29 år. Gör: Författare och skolbiblio­tekarie på Nacka gymnasiums bibliotek. Frilansar också som kulturskri­bent.Aktuell med: Medverkar i novellsaml­ingen ”Hetare” med novellen ”Allt jag vill”.DEBUTERAR. Författare­n och Nälstabon Sebastian Lönnlöv debuterar med sin första skönlitter­ära text i novellsaml­ingen ”Hetare”.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Sebastian Lönnlöv Bor: Nälsta. Ålder: 29 år. Gör: Författare och skolbiblio­tekarie på Nacka gymnasiums bibliotek. Frilansar också som kulturskri­bent.Aktuell med: Medverkar i novellsaml­ingen ”Hetare” med novellen ”Allt jag vill”.DEBUTERAR. Författare­n och Nälstabon Sebastian Lönnlöv debuterar med sin första skönlitter­ära text i novellsaml­ingen ”Hetare”.
 ??  ?? NOVELLER. Boken släpptes under sommaren och samlar elva erotiska noveller med HBTQ-tema.
NOVELLER. Boken släpptes under sommaren och samlar elva erotiska noveller med HBTQ-tema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden