Mitt i Bromma

Att växa upp som man utforskas i pjäs

Vad är manlighet? Hur är det att växa upp som kille bland killar? Frågan utforskas i en ny pjäs som gästspelar på Stadsteate­rn Vällingby i höst. Föreställn­ingen visas vanligtvis i Skärholmen och är en del av ett utbyte mellan de två teatrarna.

- Dilshan Fernando

– Det är en demokratis­k rättighet. Du ska inte behöva åka till Sergels Torg för att se teater.

Så säger Olof Hanson, chef och konstnärli­g ledare i Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby, om allas rätt att få uppleva teater. Tillsamman­s med Stadsteate­rn i Skärholmen kommer det nu ett samarbete där Västerort och Söderort byter föreställn­ingar med varandra. Till Skärholmen åker dancehall- föreställn­ingen ”HÄR”, som sätts upp i Vällingby under hösten, medan Stadsteate­rn Vällingby kommer att visa ”Snubben lättar på sitt hjärta” – som annars visas i Skärholmen.

– Skärholmen­s verksamhet har liknande målgrupp som oss. De riktar in sig till unga, så när möjlighete­n

finns försöker vi samarbeta med dem, säger Olof Hanson.

Når ut till fler

Även förra hösten gjordes det ett utbyte av föreställn­ingar mellan kulturhuse­n, som enligt Olof Hanson är ett effektivt sätt att nå ut till ännu fler människor och bredda utbudet för publiken utanför tulllarna.

– Skolor i Västerort vill ofta gå på Skärholmen­s föreställn­ingar och vice versa. Nu slipper de åka så långt.

Åsa Lindholm har hjälpt till att skriva ”Snubben lättar på sitt hjärta” tillsamman­s med kollegan Farzin Fatih. På scen kommer fem unga manliga skådespela­re stå, alla med varierande erfarenhet av skådespele­ri i bagaget. Temat är hur det är att växa upp som kille.

– Det är unga killar i olika samtal om sina liv. Vi vet inte riktigt vilka de är, det är vad som sägs som är i centrum, säger Åsa Lindholm.

”Historier du aldrig sett”

Innan pennan mötte pappret såg hon och Farzin Fatih till att intervjua flera unga killar om mansnormen och hur det är att vara kille i dag. Resultatet blev en helt unik föreställn­ing som kommer att beröra många, lovar Åsa Lindholm.

– Det här är historier som du aldrig tidigare sett på scen. Vi vet att i publiken finns ungdomar som är där för att skolan tvingat dit dem. Vi vill väcka deras intresse så att de utforskar teatervärl­den frivilligt också, säger Åsa Lindholm.

Det är en demokratis­k rättighet. Du ska inte behöva åka till Sergels Torg för att se teater.

 ?? FOTO: EMMA BERGGREN ?? GÄSTSPELAR. Föreställn­ingen ”Snubben” som spelas i Skärholmen kommer till Vällingby. Bakre raden fr v: Roy Rizk, Alexander Abdallah, Hannes Fohlin. Främre raden fr v: Peter Viitanen, Affe Ashkar (regissör), Farzin Fatih.
FOTO: EMMA BERGGREN GÄSTSPELAR. Föreställn­ingen ”Snubben” som spelas i Skärholmen kommer till Vällingby. Bakre raden fr v: Roy Rizk, Alexander Abdallah, Hannes Fohlin. Främre raden fr v: Peter Viitanen, Affe Ashkar (regissör), Farzin Fatih.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden