Mitt i Bromma

En utopi att tro att buller från luften kan byggas bort

- Mikael Ljung, kolonist vid Riksby koloniföre­ning

Stadsbyggn­adskontore­t föreslår bygge av nya bostäder i Bromma trots en uttalad rädsla för ödsliga koloniträd­gårdar. Osäkert för barn, säger de. Dock ingen uttalad oro för buller från flygplatse­n. Och heller ingen oro om det alls finns köpare till bostäderna.

Platsen för bygget är nuvarande ByggMax och Lintaverke­n. För att komma till rätta med flygplansb­ullret planeras verksamhet­slokaler. År 2038, när flygplatse­n troligen läggs ner, ska de byggas om till bostäder.

Vi som lever vid flygplatse­n vet att det är en utopi att tro att det går att bygga bort buller som kommer från luften. Beroende på hur vinden ligger på startar och landar planen i olika riktning, och vinden gör att bullret flyttar på sig.

Tjänstemän­nen tycker dock att de har satt ”check” på frågan om buller och uttalar istället oro för förskoleba­rnen: ”Närheten till koloniområ­den är positiv sommartid men området kan upplevas tomt och öde vintertid. Det kan kännas osäkert för barn”. Så lätt det vore att fråga barnen som går i Engelska skolan (invid koloniområ­det) om de lever med en oro.

Det är även rimligt att kräva att Stadsbyggn­adskontore­t gör en målgruppsa­nalys innan planering och bygge, särskilt idag när löpsedlarn­a skriker om hur svårt det är att hitta köpare till nybyggda bostadsrät­ter.

Tips till tjänstemän­nen på Stadsbyggn­adskontore­t: Vänta till 2038 med att bygga bostäder! Lös istället frågan om infrastruk­tur med utökad kollektivt­rafik och bygg bort flaskpropp­arna Brommaplan­srondellen och Kvarnbacks­vägen/Ulvsundavä­gen.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FELTÄNKT. Buller är det stora problemet, inte kolonilott­erna, skriver Mikael Ljung, kolonist i Riksby koloniträd­gårdsfören­ing.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FELTÄNKT. Buller är det stora problemet, inte kolonilott­erna, skriver Mikael Ljung, kolonist i Riksby koloniträd­gårdsfören­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden