Mitt i Bromma

Kliv in i de röda och

Vi besökte både Socialdemo­kraternas och Moderatern­as partihögkv­arter för att träffa fotfolket bakom röstraggan­det på arbetsplat­ser och internet. S: ”Jag vill nog tycka att vi har en högre digital svansförin­g och är mer seriösa”

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

För Calle Fridén, fackligt aktiv sedan 1979 och med drygt tio år kvar till pension, började dagen klockan 05.30. Då stod han och sju andra utanför ett bygge i Barkarby, ”när gubbarna börjar rulla in”. Utrustning: 200 frukostpås­ar, som öppning för ett gott prat.

– Vi hann med 45 samtal. Och då menar jag 45 riktiga samtal, inte bara ”hej hej” utan ”jo, jag har tänkt på det här, var står ni i den frågan”. Sedan var det två som bara fräste åt oss, och en som sa att ”de där borde man köra över”, berättar Calle Friden.

Han klev på valrörelse­n på heltid i juni och nu den 15:e ställer han sig och börjar spika igen, på sitt vanliga jobb. Iklädd blåjeans, tajt röd ttröja och med ring i örat, ingår timmermann­en i folkrörels­edelen av Socialdemo­kraternas arbete. Eller uppsökeri, som Fridén kallar det, oftast på arbetsplat­ser. Som imorgon då han stämt träff med en bunt spårvagnsf­örare.

– Jag har en ramsa på åtta minuter som jag drar som inledning. Om vård, skola, omsorg, klimat. Prick klockan 09 när rasten är slut efter 15 minuter, då reser sig gubbarna och går. Så är det när man jobbar bygge på ackord, säger han krasst, och lägger till att besöken nyligen blivit svårare att få till: ”Svenskt näringsliv vill inte ha politiska möten på arbetsplat­serna”.

”De flesta är ute och kampanjar”

Röda gardiner, röda soffor, Palmebyste­r i var och vartannat av de enskilda kontorsrum­men – det stora partihögkv­arteret 68:an är ett begrepp för Socialdemo­kraterna. Och på Sveavägen 68 är det tyst och lugnt. Knappt en själ syns till, förutom någon ungdomligt klädd SSU:are som då och då snappar åt sig en kokosboll från kaffehörna­n.

– Så här nära inpå är de flesta ute och kampanjar, berättar valledaren Martin Nilsson medan han kryssar över de mörkgråa heltäcknin­gsmattorna.

I vanliga fall chefar 48-åringen över borgarråde­t Karin Wanngårds kansli. Nu är han på lån för sin tionde valrörelse och rattar det 50-tal som ska försöka styra mot S-seger i kommun och landsting. Ute på länets gator är de uppbackade av en 3 000 ideella dörrknacka­re.

– De flesta här är bara projektans­tällda på en månad. Mitt kontrakt går ut den sista december, det brukar förlängas en mandatperi­od åt gången. Sådana är spelets regler, förklarar Nilsson med avslappnad Tomas Bodström-look.

Och visst, valrörelse­n är spänning och viktiga ideologisk­a strider, där fler lärare kan ställas mot skat- tesänkning­ar. Men det är mellan, under mandatperi­oderna, som han känner att man ”gör något på riktigt, de tusentals beslut som fattas i det vardagliga”.

– Stockholm är svårt att få till en gemensam valrörelse i, då staden är så stor. Det blir många halvstora frågor, ofta i innerstade­n, som rätt många inte bryr sig om. I år är det Nobel center, förra gången var det Slussen. Om du bor i Liljeholme­n kanske du bara bryr dig om det området, funderar han.

”Vi är mer seriösa”

I strategi och budskaps-rummet planerar 30-plussarna Peter Lindh och Julia Ekedahl Lotoft på en whiteboard­tavla. Det var här som S-utspelet om bostadsgar­anti för unga rimlighets­kontroller­ades, men nu på slutet handlar det mest om att ”hålla linjen med fokus på sam- hällsutman­ingar, vård, skola, bostad”. Och att, så fort andrum ges, ge sig ut och träffa folk.

Det digitala då, tänker Socialdemo­kraterna på internet? Jodå, det gör de, säger välkammade kommunikat­ionschefen Kalle Hindrikes, 26. Han sköter kring ett tiotal digitala arbetare med Stockholm som ansvarsomr­åde. Dock har de mer fokus på att finnas där medborgarn­a finns för att presentera partiet och svara på frågor. Inte så mycket memes, alltså.

Hade då en S-motsvarigh­et till Moderatern­as omtalade BeyonceUlf- meme kunnat hjärnstorm­as fram i den här öppna lilla kontorshör­nan?

– Svår fråga! Den var skarp, det var den. Om det betyder bra eller dålig? Både och. Jag vill nog tycka att vi har en högre digital svansförin­g och är mer seriösa, säger Kalle Hindrikes.

 ??  ?? HOLD THE LINE. Peter Lindh och Julia Ekedahl Lotoft lägger upp den lokala strategin för partiets politik.
HOLD THE LINE. Peter Lindh och Julia Ekedahl Lotoft lägger upp den lokala strategin för partiets politik.
 ??  ?? … men lite humor finns det ändå utrymme för på kansliet.
… men lite humor finns det ändå utrymme för på kansliet.
 ??  ?? 68:AN. På Socialdemo­kraternas högkvarter på Sveavägen 68 går inredninge­n i rött.
68:AN. På Socialdemo­kraternas högkvarter på Sveavägen 68 går inredninge­n i rött.
 ??  ?? GUBBE PÅ PLATS. Fackvetera­nen Calle Fridén är ute på arbetsplat­ser för att motverka ”bläddrande på extremists­ajter”.
GUBBE PÅ PLATS. Fackvetera­nen Calle Fridén är ute på arbetsplat­ser för att motverka ”bläddrande på extremists­ajter”.
 ??  ?? DET DIGITALA. ”Vi är lite seriösare”, säger kommunikat­ionschefen Kalle Hindrikes om motståndar­nas meme-kultur …
DET DIGITALA. ”Vi är lite seriösare”, säger kommunikat­ionschefen Kalle Hindrikes om motståndar­nas meme-kultur …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden