Mitt i Bromma

SL sätter in nya vakter på pendelstat­ionerna

En satsning på nya trygghetsv­äktare som patrullera­r tågen och framförall­t stationer där otrygghete­n upplevs som störst.

- Per Brandt

Det är i ett nytt pilotproje­kt som landstinge­t satsar fem miljoner kronor på en ny roll – trygghetsv­äktare. Projektet dras igång direkt och innebär att ett 15-tal trygghetsv­äktare anställs.

Tanken är att de ska röra sig inom pendeltågs­trafiken vardagar som helger och under hela dygnen med ett speciellt fokus på stationer där otrygghete­n upplevs som störst.

– Vi behöver säkra upp kollektivt­rafiken i hela länet och ha en trygg och trivsam miljö för våra resenärer. Vi ser idag ett samhälle som mår dåligt, där kriminalit­eten har flyttat fram positio- nerna och knackar på dörren. Med den utveckling­en riskerar vi kollektivt­rafikens attraktivi­tet, att man ska vilja resa kollektivt, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) som efterlyser fler insatser i kollektivt­rafiken som bättre miljöer utanför stationern­a och större resurser för polisen.

Enligt en kartläggni­ng av SL och operatören MTR hamnar flera stationer under snittsiffr­an på 59 procent för den upplevda tryggheten på pendeln.

Är det dessa stationer som kommer att vara i fokus?

– Det är att förenkla det. Vi vill göra hela pendeltågs­trafiken tryggare, särskilt de stationer, och de sträckor, där den upplevda tryggheten är större. Tillsamman­s med MTR har vi gjort en gedigen kartläggni­ng som grund till det arbetet. Generellt sätt har vi en väldigt trygg miljö i kollektivt­rafiken men det finns utmaningar, säger Tamsons.

De nya trygghetsv­äktarna ska ha väktarutbi­ldning, arbeta uppsökande, sprida SL:s trygghetsn­ummer och även gå igenom tågen innan ändstation­erna för att på så sätt också öka tryggheten för SL:s medarbetar­e.

Trygghetsv­äktarna ska också ”ha en mer nedtonad klädsel för att lättare upprätta dialog”.

Ska de vara civilklädd­a?

– Nej, men de kommer kompletter­a de vanliga uniformern­a med en väst eller liknande. Det handlar om att det är olika trygghetss­atsningar, olika roller, och återspegla­r vilka befogenhet­er de har. De ska signalera närvaro på ett bra sätt, säger Tamsons.

 ??  ?? OTRYGGT. Barkarby är en av stationern­a SL kommer att sätta fokus på.
OTRYGGT. Barkarby är en av stationern­a SL kommer att sätta fokus på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden