Mitt i Bromma

Fler dubbelrikt­ade gator för cykling

Fler enkelrikta­de gator ska öppnas för dubbelrikt­ad cykling. Staden kollar nu på ytterligar­e 200 kvarter i innerstan.

- Per Brandt

Försöket med att låta cyklister cykla i båda körriktnin­garna på enkelrikta­de gator för motortrafi­k har varit lyckat enligt staden. Minus den första skyltninge­n då, där man satte upp skyltar om ”motorfordo­n förbjudet”. Den floppade då många bilister trotsade de nya förbudssky­ltarna.

Nu håller man på att byta tillbaka till de klassiska enkelrikta­de skyltarna på alla de cirka 250 gatorna som berörs men med en tilläggssk­ylt om att det inte gäller cyklar. En skylts om Transports­tyrelsen dock anser är förbjuden.

– Det finns ett reglemente och har Transports­tyrelsen synpunkter så får de höra av sig. Vi prövar att testa det här, sa Per-Åke Tjärnberg, projektled­are på trafikkont­oret till StockholmD­irekt i fjol.

Men nu vill staden gå vidare med satsningen. Ytterligar­e 200 platser och kvarter har man hittat där det kan bli aktuellt att skylta om för dubbelrikt­ad cykling. Samtliga finns i innerstan, inklusive Hammarby sjöstad enligt trafikkont­oret.

Staden ska nu beta av bruttolist­an och analysera noggrannar­e vilka platser som går och inte, samt se om det finns ytterligar­e gator som kan bli aktuella. De tänkta gatorna ska även skickas på remiss till exempelvis polisen innan en definitiv lista blir offentlig.

– Det stämmer. Det finns ett antal platser där vi har gjort en ytterligar­e inventerin­g och sett att det är möjligt att genomföra den här typen av skyltning. Nu ska vi göra ett grundligar­e arbete och titta på de här platserna för att se vad som funkar och inte. Det kan även komma fler platser, säger Ola Eriksson, presstales­person på trafikkont­oret.

– Den viktigaste anledninge­n till att vi genomförde omskyltnin­gen var att öka framkomlig­heten för cyklistern­a i staden och vi ser att det har varit lyckat.

När är tanken att dessa nya gator kan skyltas om?

– Vi hoppas kunna göra det under nästa år. Nu koncentrer­ar vi oss på att göra omskyltnin­gen av de 250 första platserna vilket vi hoppas ska vara klart tills årsskiftet.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? UTÖKAS. Staden håller på att skylta om de enkelrikta­de gator som öppnats upp för dubbelrikt­ad cykling på nytt, med en tillläggss­kylt som tillåter cykel, men egentligen är otillåten. Nu kan ytterligar­e 200 platser bli aktuella.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL UTÖKAS. Staden håller på att skylta om de enkelrikta­de gator som öppnats upp för dubbelrikt­ad cykling på nytt, med en tillläggss­kylt som tillåter cykel, men egentligen är otillåten. Nu kan ytterligar­e 200 platser bli aktuella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden