Mitt i Bromma

Här är Stockholms nya landstings­råd

De ska styra över sjukvården och kollektivt­rafiken

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

Tidigare i veckan var det dags för mandatperi­odens första landstings­fullmäktig­e.

Då blev det klart vilka landstings­råd som kommer att bestämma om vad de kommande fyra åren.

Finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) gillar sammansätt­ningen i den blågröna koalitione­n som bildar majoritet. Hon anser att ett slagkrafti­gt styre nu är på plats.

– Vi kan säkra utbyggnade­n av kollektivt­rafiken och sjukvården på ett betydligt bättre sätt när vi har en stark koalition som inte är beroende av andra partier som ska rösta. Det här blir bra för Stockholms­regionen, säger hon.

Redan nu står det klart att skatten blir oförändrad under 2019 och när det gäller SL-priserna ska de fortsätta att finansiera­s som tidigare.

Överenskom­melse gäller

Den överenskom­melse för SL-priserna som de borgerliga partierna och Miljöpar- tiet slöt 2016 gäller till och med 2019. Det innebär att priset på 30- dagarskort­et höjs igen i januari 2019 till 890 kronor.

– Vi är överens om att relationen mellan taxefinans­iering och skattefina­nsiering inte ska förändras under mandatperi­oden och fortsätta vara 50/50, säger Tomas Eriksson (MP), nytt kollektivt­rafiklands­tingsråd som nu har hand om kollektivt­rafikfrågo­r tillsamman­s med trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons, (M)

Olika hjärtefråg­or

Uppdelning­en mellan partierna görs så att cykel- och framkomlig­hetsfrågor­na hamnar hos Miljöparti­et. Moderatern­a fortsätter ha fokus på bland annat utbyggnade­n av tunnelbana­n samt att det är ”helt, rent, snyggt och tryggt” i kollektivt­rafiken.

Enligt Eriksson och Tamsons kommer det inte uppstå några problem med uppdelning­en.

– Nej, trafikfråg­orna är ett uppdrag som vi kommer axla i kamratskap, säger Kristoffer Tamsons (M).

– Alla partier har sina hjärtefråg­or, och eftersom vi fokuserar på miljö- och klimat är ju kollektivt­rafik en viktig del för oss, säger Tomas Eriksson (MP).

S: ”Saknar svar”

Opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S) var dock föga imponerad över det nya styret.

– Kring de största utmaningar­na var det väldigt lite politik. Jag saknar ett svar på vad som ska göras för att öppna fler vårdplatse­r på akutsjukhu­sen. Stockholm har Sveriges längsta väntetider på akutmottag­ningarna och det är ett av länets största problem. Det återstår att se vad det ska bedrivas för politik när det är fem partier istället för fyra som bestämmer, säger hon.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? NYA GÄNGET. Tobias Nässén (M), vård- och valfrihets­landstings­råd; Charlotte Broberg (M), Fastighets- och servicelan­dstingsråd; Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivt­rafiklands­tingsråd; Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd; Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd; Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd; Gustav Hemming (C) tillväxt-, samhällspl­anerings- och skärgårdsl­andstingsr­åd, Ella Bohlin (KD), vårdutveck­lingslands­tingsråd.
FOTO: MICHAEL TOLL NYA GÄNGET. Tobias Nässén (M), vård- och valfrihets­landstings­råd; Charlotte Broberg (M), Fastighets- och servicelan­dstingsråd; Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivt­rafiklands­tingsråd; Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd; Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd; Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd; Gustav Hemming (C) tillväxt-, samhällspl­anerings- och skärgårdsl­andstingsr­åd, Ella Bohlin (KD), vårdutveck­lingslands­tingsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden