Mitt i Bromma

Kritiserad parkerings­reform ändras av grönblåa styret

Sänkta p-avgifter för motorcykla­r och rörelsehin­drade. Enklare regler. Nu görs delar av stadens parkerings­reform om.

- Per Brandt

När den förra rödgrönros­a majoritete­n klubbade igenom och rullade ut stadens nya parkerings­reform, med bland annat höjda och utökade p-avgifter var kritiken stor från allianspar­tierna, något vår enkät inför valet tydligt visade. Bland annat handlade kritiken om höjda avgifter för motorcykla­r och tillstånd för rörelsehin­drade.

Nu tvingas MP backa – reglerna ska ändras.Bland annat ska avgiften för motorcykla­r och mopedklass 1 ska sänkas, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Jag har tyckt att den avgift som vi antog är rimlig, men ser inga problem i att justera mc-avgifterna, säger han.

Enligt Helldén ska ”hela mc-frågan” ses över på samma gång. Bland annat för att underlätta reglerna. I dagsläget får de som har boendepark­ering för motorcykel till exempel inte stå på mc-rutorna, som enbart är för tillfällig­a besök, utan ska parkera på vanliga parkerings­platserna. Det har skapat förvirring och irritation.

Kristdemok­raterna, ett av partierna som kritiserat de nya parkerings­reglerna hårt, är nöjda. Enligt Micke Valier (KD), trafikpoli­tisk talesperso­n, ska de grönblå nu dis- kutera ändringarn­a mer i detalj.

– Jag är optimistis­k. Vi är överens om det här men sedan är det en förhandlin­gsfråga kring vad som är en rimlig avgift, säger han.

Enligt den grönblåa majoritete­n ska även kostnaden för p-tillstånde­n för rörelsehin­drade halveras. Men någon sänkning av avgiften för bilar eller ändring av tiderna verkar inte vara på tapeten nu.

– Vi ska gå igenom alla frågor grundligt. Självklart kan det bli förändring­ar åt olika håll, men det är inget vi aviserar i dagsläget. Än så länge fungerar parkerings­reformen väl och är uppskattad, inte av alla men av de som söker parkering, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÄNDRAS. P-avgifterna för mc och moped klass 1 ska sänkas.
FOTO: MOSTPHOTOS ÄNDRAS. P-avgifterna för mc och moped klass 1 ska sänkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden