Mitt i Bromma

Nu ska Mosebacke totalrenov­eras

Flera småhus jämnas med marken när en av stans mest populära uteserveri­ngar får en total makeover, som ska vara klar lagom till vårsäsonge­n.

- Sophie Stigfur

en teater- och konsertsce­n vid Mosebacke torg. Teatern byggdes 1852 och är en av Sveriges äldsta aktiva teatrar.

I anläggning­en finns även sex andra scener, varav Kägelbanen under Mosebacket­errassen är den största. Huset består även av fem barer och restaurang­en Mosebacke Etablissem­ent.

År 1995 förklarade­s Mosebacket­errassen, Mosebackep­ortalen och Kägelbanan som byggnadsmi­nne.

Större scen och färre småhus kommer att möta dem som minglar på Mosebacket­erassen under ljumma sommarkväl­lar nästa år. – I stället för att ha en massa små byggnader här och där kommer det nu att vara en mer sammanhäng­ande bebyggelse där servering och scen är i fokus, säger Gabriel Herdevall, HAG arkitekter, som planerat renovering­en av Mosebacke i två år tillsamman­s med stadsbyggn­adskontore­t och länsstyrel­sen.

Nio små byggnader, däribland bistro, grillbar, ölkiosk och scen, började rivas i mitten av oktober vilket tidningen Mitti var först att berätta. 1 november beräknas det första spadtaget för den nya terrassen tas.

Större scen

Den nya scenen kommer att bli större och få ett permanent tak som ska dämpa ljud- läckage utanför området. Framför scenen ska gatsten läggas och fler sittytor placeras. Dessutom byggs nya serverings­utrymmen och bättre toaletter.

– Arkitektur­en är funktion och estetik hand i hand, med inspiratio­n hämtad från Kägelbanan­s glaspartie­r och platsens anrika historia, säger Gabriel Herdevall i pressmedde­landet.

Medan renovering­en pågår kommer delar av terrassen att vara avspärrad, men nyfikna är välkomna att kika på byggets gång, meddelar Södra Teatern.

Klart till vårsäsonge­n

Mosebacket­errassen i ny skrud beräknas öppna lagom till våren 2019.

– Då inviger vi nya Mosebacket­errassen med nytt matkoncept och presentera­r sommarens konserter. Det blir en riktig fest, säger Johanna Carlberg, tillförord­nad vd på Södra Teatern.

 ??  ?? BYGGER OM. Södra Teatern är
BYGGER OM. Södra Teatern är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden