Mitt i Bromma

Här kan Stockholms första kattkafé slå upp dörrarna

Efter att den klassiska 50-talsinteri­ören rivits ut från anrika kaféet Valand i Vasastan kan vi nu avslöja att ett kattkafé ansökt om att få öppna i lokalen.

- Sophie Stigfur

Det klassiska fiket Valand fick stänga på grund av ekonomiska problem. Vasastadsb­or, såväl som den forna ägaren, krävde att Valand skulle bevaras som det 50-talskafé det alltid varit.

Samtidigt har de nya ägarna till Valand varit extremt hemlighets­fulla och vägrat svara på vad de ska göra med lokalen.

Men nu kan vi avslöja att Jordbruksv­erket, den instans som utfärdar tillstånd för att verksamhet med djur ska få bedrivas, tagit emot en ansökan om att någon ”vill starta ett kattcafé i Stockholm, på Surbrunnsg­atan 48 och söker dispens” för detta. Det vill säga i Valands gamla lokal. Och det skulle i så fall bli Stockholms första kattkafé.

” Det har kommit in ett sådant ärende men vi har inte börjat handlägga det än så inget har hänt i ärendet från vår sida”, skriver Inger Söderqvist, administra­tör på enheten för försöksdju­r och sällskapsd­jur på Jordbruks- verket till tidningen.

Vi har varit i kontakt med en av personerna i bolaget som tagit över lokalen. Han vill varken bekräfta eller dementera uppgiften. Och vad händer med 50-talsfeelin­gen i Vasastan? När Valands 50-interiör lades ut på Blocket, köptes så gott som rubbet av stamkunden Per Faxneld, som också är upphovsman till Facebookgr­uppen Valands vänner med 550 medlemmar. Han och Taif Albela, ägare till kaféet Ritorno på Odengatan, diskuterar nu möjlighete­n att låta Valands återuppstå på en annan plats.

 ??  ?? KATTFIK. Där kafé Valand tidigare huserade kan det nu bli kafé av en helt ny sort.
KATTFIK. Där kafé Valand tidigare huserade kan det nu bli kafé av en helt ny sort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden