Mitt i Bromma

Tänk att gå en promenad med vagnen utan ett dåligt samvete

- Marianne

Svar till insändaren ”Skaffa inte barn om du inte vill umgås med dem”, tidningen den 20 oktober:

Dåligt samvete. Jag älskar att se mina barn äta sin kvällsmat tillsamman­s med trygga matglada rörelser. Vågar jag ta upp mobilen och läsa nyheterna då. Minns att jag som liten brukade boxa till tidningen när föräldrarn­a satt försjunkna i den. Men mobilen är otydlig. Vad gör vi föräldrar i den, ingen vet. Vi kanske tar selfies i hemlighet eller läser SMHI för att veta vilka kläder som barnen behöver nästa vecka. I lekparken tar vi upp mobilen, kanske för att gå in på Facebook eller för att svara på ett jobbmail lite snabbt, så att vi har möjlighet att stanna i parken längre.

Jag går en promenad med barnvagnen. Det plingar till i mobilen och jag tar upp den. Alla som möter mig tror att jag gått med mobilen i handen under hela min promenad. Men jag har bara läst lite snabbt vad som står i ett sms och plockar sen ner den, ibland tar det en minut, ibland tio, promenaden tog fyrtio minuter.

Det går inte att installera hemtelefon i våran lägenhet. Efter hyresbolag­ets renovering togs den möjlighete­n bort och nu är det endast mobiltelef­on hemma hos oss.

På lucia tar vi upp mobilerna. Det är så mycket enklare än att dra med sig separata kameror. Allt är samlat i mobilen men allt används inte för att lägga ut på sociala medier. Men ibland är mobilen för smidig att plocka upp ur fickan. (Vi måste ju komma ihåg att prata med varandra utanför mobilen också.)

Mitt nattjobb gör det svårt med nattning. Tänk om dom på förskolan tror att jag inte vill att min yngsta ska sova mer än en timma på förskolan, att det skulle vara på grund av att jag vill kolla film och äta chips. När det egentligen handlar om att min yngsta endast vill bli nattad av mamma just nu och jag börjar nattjobbet klockan 21.

När den yngsta var nyfödd var jag utbränd. Min treåring hade möjlighet att gå heltid på förskolan, men jag var rädd att förskolelä­rarna skulle tycka att jag var en lat mamma som hellre ville sitta på café med min bebis.

Ingen hjälp med barnvakt. Men rädd att jag skulle framstå som lat och otacksam. Inga mor- eller farföräldr­ar som vill hjälpa till med en barnvagnsp­romenad eller dra några varv med dammsugare­n. Dom har fullt upp med sina hobbys men vill gärna hälsa på för att det är kul att ha barnbarn.

Det vore så skönt att kunna gå en hel promenad med barnvagn, utan att känna sig fel, i vägen, lat eller oaktsam.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PROMENAD. ”Det vore så skönt att kunna gå en hel promenad med barnvagn, utan att känna sig fel, i vägen, lat eller oaktsam”, skriver Marianne. Bilden är en genrebild. Publicerad förra veckan.
FOTO: MOSTPHOTOS PROMENAD. ”Det vore så skönt att kunna gå en hel promenad med barnvagn, utan att känna sig fel, i vägen, lat eller oaktsam”, skriver Marianne. Bilden är en genrebild. Publicerad förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden