Mitt i Bromma

HON ÄR ALVIK BASKETS YNGSTA STJÄRNA

Tova Sabel, 17, från Bromma, började spela basket för sex år sedan. I dag är hon omtalad som en av Europas mest talangfull­a basketspel­are i sin ålder – och hon siktar mot stjärnorna.

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direktpres­s.se

Västerorts­bon Tova Sabel, 17, är yngst i laget men redan omtalad som en av Europas nya baskettala­nger.

Tova är uppvuxen i en idrottsfam­ilj och har mer eller mindre alltid varit aktiv inom någon idrott. När hon var liten var det friidrott och gymnastik som gällde men i elvaårsåld­ern tog hon ett första kliv in i basketvärl­den.

– Mamma och pappa har spelat basket så jag fick det väl därifrån. Jag vet inte ens om jag tyckte det var så roligt i början, men jag gillade laget och fastnade.

”Hittar min plats i laget”

I dag går Tova andra året på gymnasiet med basketinri­ktning och har precis bytt träningarn­a med Alviks basket i damettan till att spela för klubben i högsta ligan på heltid.

– Jag har tränat med ligan förut, någon gång i veckan. Men nu tyckte man att jag var redo att göra det på heltid så då blev det så. Det är jätterolig­t och ett helt annat tempo men just nu försöker jag bara hitta min plats i laget och göra mitt bästa såklart.

Omtalad för sin talang

Trots att Tova är yngst bland sina lagkamrate­r är hon redan en stor talang och omtalad som en av Europas främsta talanger i sin ålder av David McCann, klubbdirek­tör, Alvik Basket.

– Jag har svårt att se det själv. Jag tänker inte så. Jag är en människa som inte jämför mig med andra utan fokuserar på hur jag kan bli bättre, säger hon och tillägger:

– I somras blev jag uttagen till ett Europaläge­r så jag vet att jag har talang, men jag vet också vad som krävs av mig för att bli ännu bättre.

För Tova är basketen mer än en bollsport.

– Basketen kräver så mycket mer än bara fysik eller vad du har för förutsättn­ingar rent fysiskt. Man behöver vara smart och fatta snabba beslut. Det är så brett.

Drömmar om USA

I framtiden drömmer Tova om att plugga på College i USA, men var eller när det blir vet hon inte.

– Basketen är ju större där och det finns fler möjlighete­r. Jag vet ju inte om det blir så ännu men det vore roligt att åka dit när jag har tagit studenten. Framöver vet jag inte, just nu har jag inget drömlag utan jag vet bara att jag kommer sikta högt.

Har du några tips på hur man blir en bra basketspel­are?

– Det är aldrig för sent att börja träna. Allt beror på tid och hur mycket hjärta du lägger ner i träningen. Det är ganska kul att veta att det bara är en själv som står för utveckling­en. Ingen kan bestämma det åt en, säger hon.

Jag är en människa som inte jämför mig med andra utan fokuserar på hur jag kan bli bättre.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? DRÖMMER OM USA. Tova Sabel har en vardag som kantas av basket. Nu spelar hon i högsta ligan och drömmer om USA efter studenten.
FOTO: YLVA BERGMAN DRÖMMER OM USA. Tova Sabel har en vardag som kantas av basket. Nu spelar hon i högsta ligan och drömmer om USA efter studenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden