Mitt i Bromma

Tvärbanan väsnas mer

Under hösten har många stockholma­re upprörts över att tvärbanan låter mer än någonsin. SL bekräftar att så är fallet och har startat en utredning för att få svar på varför.

- Michael Toll

”Tvärbanan låter som när en Boeing 777 startar i vardagsrum­met”. Så skriver en boende i Hammarby sjöstad på Facebook, och undrar varför tvärbanetå­gen plötsligt ger ifrån sig så höga ljud.

Liknande kommentare­r går att hitta från fler platser där tågen drar fram. Bland annat i Gröndal har boende flera gånger klagat över att ljud från tvärbanan dånar in i lägenheter­na.

Oljudet ska utredas

Hos SL är man väl medveten om ljudilskan som pyr.

– Vi vet att det låter mer än vanligt och håller just nu på att titta på vad som är orsaken. Vi har startat en utredning och ska göra mätningar på plats, bland annat i Gröndal, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

En anledning till att tvärbanan just nu låter mer än normal beror på att det är höst. När löv hamnar på spå- ren och mosas av hjulen bildas en mycket hal lövsmet. Enligt SL blir även vatten med en temperatur på 0-5 grader ovanligt glatt, vilket ökar på halkan ytterligar­e.

– När det är halt påverkas både broms- och accelerati­onssträcko­rna. Det kan vara en anledning till att det låter mer, säger Keisu.

Nya tåg påverkar

Ytterligar­e en anledning går att finna i de nya tvärbanetå­gen som väger drygt 51 ton, nästan 15 ton mer än de äldre vagnarna.

– Rimligtvis kan det spela in. Men för att veta säkert ska vi göra mätningar från de olika vagnstyper­na på plats. Vi vill också se vilka typer av ljud som blandas. Det kan låta från spåren, från hjulen och från motorerna, säger Claes Keisu.

Mätningarn­a ska påbörjas under hösten/vintern.

– Efter det hoppas vi få svar på vad som låter och att vi då kan göra en lista över vilka åtgärder vi ska prioritera för att sänka bullernivå­n, säger Claes Keisu.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? TUNG. Nya tvärbanetå­gen väger nästan 15 ton mer än det gamla. Det kan vara en av anledninga­rna till att de också låter mer.
FOTO: YLVA BERGMAN TUNG. Nya tvärbanetå­gen väger nästan 15 ton mer än det gamla. Det kan vara en av anledninga­rna till att de också låter mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden