Mitt i Bromma

När blev skrivstil och ”datorkörko­rt” passé?

- LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall@direktpres­s.se

D ”en här veckan är tyvärr lite tajt för mig, hur ser nästa vecka ut för dig?” Det här är en mening jag skrivit i sms till kompisar allt för ofta det senaste året, i takt med att stressfläc­karna spridit sig över halsen. Innebär det här att jag blivit vuxen? När hände i så fall det?

Häromvecka­n fick vi på redaktione­n reda på att elever inte lär sig skriva skrivstil i skolan längre. Jag och kollegorna chockades över det här, men sekunden efter kände vi oss alla ganska gamla. Det kom fram att någon lärt sig skriva skrivmaski­n i skolan, att samtliga av oss fick ta körkort för att få sy på symaskin och vi mindes tillbaka till tiden man inte kunde ringa på den fasta telefonen samtidigt som någon i familjen var ute på internet.

Apropå internet tog jag datorkörko­rt när det begav sig, på lågstadiet i början av 00-talet. Vi gick gruppvis till datorsalen (det fanns bara en handfull datorer), där vi lärde oss att spara ner bilder på Disney-figurer vi hittade på nätet, och fick i uppgift att klippa in dem i ett word-dokument där vi skrev våra namn i valfritt, fräsigt typsnitt.

När vi lyckats printa ut kalaset var datorkörko­rtet vårt: ett laminerat, pastellfär­gat papper med våra namn på. Hur det skulle användas förblir än i dag oklart.

Den här veckan har jag fyllt 23. När blev jag vuxen? Antagligen hände det någonstans mellan det att mitt datorkörko­rt sedan länge blivit utdaterat och jag började ställa frågor som ”hur ser nästa vecka ut?” till mina kompisar. Bägge delarna är dock lika skrämmande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden