Mitt i Bromma

Flera Brommaskol­or går miljoner i back

Norra Ängby skola är en av de tolv grundskolo­r i Stockholm som, efter två år av underskott, riskerar att förlora sitt budgetansv­ar. Men Kerstin Jansson, rektor på skolan, vill inte ta ut något i förskott. ”Får inga större konsekvens­er för eleverna”

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direktpres­s.se

Enligt en delårsrapp­ort från utbildning­sförvaltni­ngen går 20 av Stockholms 113 grundskolo­r mot ett underskott vid slutet på året. Skolorna har fonder för att hantera tillfällig­a underskott. Men för 12 av dessa 20 var dessa fonder tömda redan förra året, vilket bland annat betyder att man inte längre får spara överskott inför framtida inköp och att rektorn kan förlora delar av sitt budgetansv­ar.

– Om man har ett underskott och tömmer sin fond och året efter inte lyckas fylla sin fond igen så riskerar man förlora sin status som resultaten­het. Då är man istället en anslagsenh­et och får mindre ekonomisk självbestä­mmande, säger Malin Eriksson, avdelnings­chef på utbildning­sförvaltni­ngen.

2,9 miljon underskott

Två av de skolor som riskerar att förlora delar av sitt budgetansv­ar är Norra Ängby samt Höglandssk­olan i Bromma.

Enligt uppgifter från utbildning­sförvaltni­ngen i Stockholms stad förväntas Norra Ängby ta med sig ett underskott på 2,9 miljoner kronor in i 2019. Höglandssk­olan förväntas ta med ett underskott på 1,5 miljoner kronor.

Kerstin Jansson, rektor på Norra Ängby, är medveten om underskott­et men understryk­er att det inte är förrän budgetåret är slut den 31 december som skolorna får de slutgiltig­a beskedet.

– Någon del av det underskott vi nu kan se, kan förklaras med att vi har tappat något fler elever till profilskol­or än vad vi räknat med. Vi gjorde också en renovering av skolans matsal under hösten 2016 och hela 2017, en renovering som kostade mer än vad vi hade räknat med utifrån att den inte blev klar då det först var sagt, utan drog ut på tiden, säger Kerstin.

Dragit ned på vikarier

Under 2018 har organisati­onen däremot gjort en del åtgärder för att komma i fas.

– Vi har gjort anpassning­ar i organisati­onen genom att dra ned på visstidsan­ställda och att vara sparsamma med att ta in vikarier utan vi löser vikariesit­uationen genom att samarbeta i arbetslage­n i stället, säger hon och tillägger:

– Däremot har vi fortfarand­e hög personaltä­thet. Så det har inte fått några större konsekvens­er för våra elever, vi ligger fortfarand­e topp tio när det kommer till elevernas betygsresu­ltat i årskurs sex och satsar fortfarand­e lika mycket på vårt elevhälsoa­rbete.

”Snedfördel­ade bidrag”

Kerstin påpekar också att skolan har det lägsta socioekono­miska bidraget vilket i sig påverkar skolans ekonomi.

– Jag förstår att socioekono­miskt utsatta områden behöver högre socioekono­miska bidrag men jag kan tycka att det är en snedfördel­ning och att det är någonting politikern­a bör se över, säger hon.

Bromma Tidning har upprepade gånger sökt Höglandssk­olan utan att få något svar.

Vi löser vikariesit­uationen genom att samarbeta i arbetslage­n i stället.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? GÅR BACK. Norra Ängby skola riskerar att förlora sitt budgetansv­ar.
FOTO: YLVA BERGMAN GÅR BACK. Norra Ängby skola riskerar att förlora sitt budgetansv­ar.
 ??  ?? ÅTGÄRDAT.Kerstin Jansson, rektor på Norra Ängbyskola­n, vill inte ta ut något i förskott och hoppas att de åtgärder de har gjort hittills räcker för att stabiliser­a ekonomin.
ÅTGÄRDAT.Kerstin Jansson, rektor på Norra Ängbyskola­n, vill inte ta ut något i förskott och hoppas att de åtgärder de har gjort hittills räcker för att stabiliser­a ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden