Mitt i Bromma

De grönblåa utlovar 100 mobila ordningsva­kter

- Clarence Frenker

De grönblåa vill utöka antalet mobila ordningsva­kter i Stockholm och avsätter ytterligar­e 50 miljoner kronor i budgeten för ändamålet. Förhoppnin­gen är att det ska resultera i att närmare hundra ordningsva­kter är i tjänst i slutet av nästa år.

Stockholms stad har i dag 18 mobila ordningsva­kter upphandlad­e för att stärka tryggheten i utsatta områden. Nu vill de grönblåa utöka bemanninge­n och skjuter till 50 miljoner extra, utöver de 20 miljoner som redan är avsatta, i budgeten för nästa år.

– Det är ju ett av de val- löften vi gav innan valet, att vi ska göra en storsatsni­ng på mobila ordningsva­kter i Stockholm för att kompletter­a polisens arbete och för att öka tryggheten i de offentliga rummen. Det här är ett svar på det vallöftet. Vi hoppas nu att de här 70 miljonerna som vi totalt lägger på mobila ordningsva­kter ger ett rejält tillskott som ska märkas i stadsbilde­n, säger trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD).

Målet är att totalt 100 mobila ordningsva­kter ska vara i tjänst i slutet av nästa år och att de då ska kunna utföra ”enklare polisiärt arbete” samt bistå med sociala insatser där det behövs. Men det finns en del problem att lösa innan dess. Bland annat när det gäller tillstånde­n för i vilka geografisk­a områden ordningsva­kterna får verka, som i dag är begränsade.

– En utmaning som ställer till problem är den lagstiftni­ng som gör att man måste ha tillstånd för varje område. Det blir därför en viktig uppgift för oss att ligga på regeringen för att göra det möjligt att operera i fler områden samtidigt. Jag tycker att det vore jättebra om de kunde operera i hela Stockholms kommun, så att ordningsva­kterna kan finnas där otrygghete­n är som störst, säger Erik Slottner.

 ??  ?? 18 mobila ordningsva­kter finns i dag på ett antal platser i Stockholm. Under nästa år ska de bli cirka 100. UTÖKAS.
18 mobila ordningsva­kter finns i dag på ett antal platser i Stockholm. Under nästa år ska de bli cirka 100. UTÖKAS.
 ??  ?? Erik Slottner, KD
Erik Slottner, KD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden