Mitt i Bromma

Nya lokaler för teater – i en gammal panncentra­l

- Jonna Claesson

Teater Tribunalen har gjort politisk scenkonst på Hornsgatan i över 20 år. Nu flyttar de till en gammal panncentra­l i Bromma – med den nya föreställn­ingen Den håriga apan.

Teatern Tribunalen har huserat i den gamla biografen Lidos lokaler på Hornsgatan sedan 1995. Men nu ska lokalerna genomgå en omfattande renovering.

Rå industrilo­kal

Det har fört hela teatergrup­pen till Norra Ulvsunda i Bromma. Närmare bestämt en nedlagd panncentra­l.

Lokalen vi har haft i 23 år var tydligen i ett riktigt dåligt skick så just nu finns det inte ens något tak. Men nu har vi fått lokalen i Norra Ulvsunda och den är jättehäfti­g, en gammal industrilo­kal som inte är av det romantiska slaget utan väldigt rått, säger Henrik Dahl, konstnärli­g ledare, Tribunalen.

”Pjäs om rent klasshat”

I samband med flytten drar de igång med premiären för föreställn­ingen Den håriga apan av Eugene O ´ Neill, i regi av Malin Stenberg.

Det handlar om en knegare som jobbar i själva helvetet på en ångare över Atlanten. En dag kommer en rikemansdo­tter ner till nedre däck för att se hur de fattiga människorn­a jobbar och blir skräckslag­en när hon möter mannen och utbrister att han är ett odjur. Det får honom att fundera över hur han blir sedd på och gör att han beger sig ut på en hämndjakt i de finare kvarteren av New York, berättar Henrik och tillägger:

– Det är en pjäs om rent klasshat. Det är rent raseri kan man säga. Så pjäsen gör sig väldigt bra i vår nya, lite råare lokal.

Föreställn­ingen har premiär i den nya lokalen den 16 november klockan 19.

– Vi hoppas självklart att vår gamla publik hittar ut till Ulvsunda men framförall­t hoppas vi på nya bekantskap­er i Bromma. Vi spelar inte jättemånga gånger och har inte så många stolar så det gäller att passa på.

Väntar på renovering

Tribunalen vet inte hur länge det blir kvar i Bromma, i nuläget beror allt på hur lång tid det tar att renovera de gamla lokalerna.

– Det vi har hört nu är att det ska vara färdigreno­verat någon gång i vår. Men troligtvis gör vi vårprodukt­ionen i Bromma också. Vi trivs här, det har varit nyttigt med en nystart.

Vi spelar inte jättemånga gånger och har inte så många stolar så det gäller att passa på.

 ??  ??
 ?? FOTO: TRIBUNALEN ?? Teatern Tribunalen sätter upp ny föreställn­ing i Bromma. PREMIÄR.
FOTO: TRIBUNALEN Teatern Tribunalen sätter upp ny föreställn­ing i Bromma. PREMIÄR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden