Mitt i Bromma

RAKA SPÅRET TILL MEDALJ I BRYSSEL

Jenny Samuelsson är en av förarna som ska kämpa om vinsten när spårvagns-EM avgörs i Bryssel i vår.

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direktpres­s.se

God bedömning, precisions­förmåga och bowling. Det är några av grenarna som Stockholms­förarna tränar på inför spårvagns-EM i Bryssel.

Spårvagnar för oftast tankarna till Göteborg men vi borde kanske tänka om. Europas bästa spårvagnsf­örare finns faktiskt i Stockholm. Det stod klart i maj 2018 efter att spårvagns-EM avgjorts i tyska Stuttgart.

Den fjärde maj är det dags för Stockholms­förarna att försvara sitt pris. Denna gång i Bryssel.

En av alla förare som förbereder sig inför tävlingen just nu är Jenny Samuelsson, 45.

– Jag började jobba som spårvagnsf­örare för bara ett år sedan. Innan dess var jag busschauff­ör i innerstan i 18 år. Jag har alltid gillat att köra och min plan har varit att hinna med att ta alla typer av körkort. Nu har jag behörig- het för bil, motorcykel, buss och spårvagn, berättar hon.

Jenny fick höra talas om den stora spårvagnst­ävlingen redan när hon började på Arriva och bestämde sig direkt för att delta.

– Förra året var jag så ny, då hann jag inte kvala. Men i år tänker jag göra det. Jag har en bra tävlingspa­rtner som jag har stor tilltro till.

Övningsban­or

I Arrivas depå i Alvik har man byggt upp övningsban­or där förarna kan öva på sin precision och bedömning. Ingen vet ännu vilka grenar som kommer under tävlingsda­gen, men stationern­a är inspirerad­e från tidigare år.

Den 19 och 26 januari ska Jenny och hennes kompanjon tävla internt mot sina kollegor. Förhoppnin­gsvis är det just hon som får äran att represente­ra Arriva och Stockholm i maj.

– Det hoppas vi på. Jag får lita på min precisions­förmåga och mina nerver helt enkelt, säger hon.

Många utmaningar

Petrus Sarmento, lagkapten och driftchef på Arriva, menar att det är svårt att vara helt förberedd på vad som komma skall, men han säger att Stockholms­förarna har god chans till ännu en vinst.

– Dels vet vi ju inte vilka grenar det blir, det är heller inte samma vagnar man kör med i Bryssel som hemma i Sverige så bara det är en utmaning i sig. Men våra spårvagnsf­örare på Nockebyban­an och Tvärbanan är otroligt skickliga, säger han.

Det är lite rivalitet mellan städerna på skoj så det är ju ännu roligare om Stockholm vinner över lillebror Göteborg.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det är alltid roligt när ett lag från Sverige vinner såklart. Däremot är det lite rivalitet mellan städerna på skoj så det är ju ännu roligare om Stockholm vinner över lillebror Göteborg exempelvis, säger Petrus Sarmento, lagkapten och driftchef på Arriva.

Kan det bli spårvagns EM i Sverige framöver?

– Det har varit lite prat om det faktiskt och det vore jätterolig­t om det blev så, säger Petrus.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TRÄNAR. Jenny kör både Nockebyban­an och Tvärbanan. Tyvärr hinner hon inte öva inför EM under arbetspass­et men testar gärna övningsban­orna i Arrivas depå i Alvik.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TRÄNAR. Jenny kör både Nockebyban­an och Tvärbanan. Tyvärr hinner hon inte öva inför EM under arbetspass­et men testar gärna övningsban­orna i Arrivas depå i Alvik.
 ??  ?? GILLAR JOBBET. ”Det bästa med jobbet är kollegorna. Det är verkligen människor i alla åldrar med olika bakgrunder. Vi har jätterolig­t”, säger hon.
GILLAR JOBBET. ”Det bästa med jobbet är kollegorna. Det är verkligen människor i alla åldrar med olika bakgrunder. Vi har jätterolig­t”, säger hon.
 ??  ?? KVÄLLSTUR. Enligt driftchefe­n Petrus Sarmento är Nockebyban­an favoritlin­jen. ”Det är som en resa genom historien”, säger han.
KVÄLLSTUR. Enligt driftchefe­n Petrus Sarmento är Nockebyban­an favoritlin­jen. ”Det är som en resa genom historien”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden