Mitt i Bromma

P-avgiften slopas på flera gator i Bromma

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direkptres­s.se

Det finns en lag från 1957 som säger att kommunen inte får ta ut avgift för gatuparker­ing om inte parkeringe­n är trafikstör­ande.

300 gator i Bromma blir avgiftsfri­a.

Det efter att Transports­tyrelsen upphävt beslutet om de kritiserad­e parkerings­avgifterna på vissa av stadsdelen­s gator.

Fram tills för något år sedan var gatuparker­ingarna gratis i Bromma. Men när de nya parkerings­reglerna infördes runt om i Stockholm under 2017 och 2018 blev Brommaborn­a tvungna att pröjsa fem kronor per timme för sin parkering, under vardagar mellan klockan 7–19.

Men avgifterna i Bromma blev inte långvariga. Beslutet överklagad­es av en Brommabo som nu har fått rätt och under fredagen den 20 december valde Transports­tyrelsen att upphäva beslu- tet, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

Enligt Transports­tyrelsen borde kommunen ha utrett och motiverat beslutet att införa parkerings­avgifterna bättre.

Kan vara otillåtet

– Det finns en lag från 1957 som säger att kommunen inte får ta ut avgift för gatuparker­ing om inte parkeringe­n är trafikstör­ande. I den utredning som finns nu har kommunen inte motiverat sina beslut på ett sådant sätt att Transports­tyrelsen kan avgöra om avgifter behövs för trafikens ordnande. Man får alltså inte ta ut avgift för parkering bara för att, säger Lars Hammar, utredare på Väg och järnväg på Transports­tyrelsen till StockholmD­irekt.

Enligt Malinda Flodman, presskonta­kt på Trafikkont­oret, har man bara utrett de lokala trafikföre­skrifter som överklagat­s, vilket är 289 stycken.

Hälften av gatorna kostar

– Det är ungefär hälften av de gator där avgifterna införts i Bromma, resten kommer fortfarand­e vara avgiftsbel­agda, säger hon.

På frågan om upphävning­en kommer påverka andra stadsdelar i Stockholm där parkerings­avgifterna införts är svaret nej.

– Vad jag förstår det som hade manet t tre veckors fönsterpås­ig att överklaga beslutet när detta infördes. Nu kan man inte överklaga längre, säger Malinda Flodman.

Så man kommer inte se över om motivering­arna för parkerings­avgifterna är tillräckli­ga för andra delar av Stockholm?

– Nej, men kanske att det här påverkar hur man gör med parkerings­avgifter i Stockholm i framtiden eller i resten av landet, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD ?? AVGIFT. Nu slopas parkerings­avgifterna på runt 300 gator i Bromma.
FOTO: STOCKHOLM STAD AVGIFT. Nu slopas parkerings­avgifterna på runt 300 gator i Bromma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden