Mitt i Bromma

Brommaplan kan få kameraöver­vakning

Övervaknin­gskameror, trygghetss­amordnare och fler ordningsva­kter är den grönblå majoritete­ns förslag på åtgärder som ska göra Bromma till en tryggare stadsdel.

- Jonna Claesson

Fler ordningsva­kter, nya övervaknin­gskameror och en trygg- och säkerhetss­amordnare. Det är några av förslagen i den grönblåa majoritete­ns verksamhet­splan för hur Bromma ska bli en tryggare stadsdel.

Den grönblå majoritete­n har tagit fram en verksamhet­splan för 2019 och högst upp på listan står trygghetsf­rågan.

– Tyvärr har tryggheten seglat upp som en av de absolut viktigaste delarna att ta tag i. Bromma är över lag en trygg stadsdel men i och med den senaste tidens bilinbrott, bostadsinb­rott och ungdomsrån har vi försökt att jobba fram ett paket med åtgärder, säger Johan Paccamonti (M), stadsdelsn­ämndens ordförande.

Kameror och vakter

De trygghetss­kapande åtgärder som listas är en utökning av ordningsva­kter och övervaknin­gskameror på Brommaplan.

– Vi vet att det finns för få poliser i hela landet och tycker därför att det är viktigt att kompletter­a polisens arbete i form av både ordningsva­k-

ter och kameror, säger Johan Paccamonti.

Ni tror inte att kameror och vakter bara förflyttar problemen?

– Så kan det säkert vara. Men jag tror inte att det finns ett enda förslag som kommer lösa alla problem. Det är en kombinatio­n av flera punkter som förhoppnin­gsvis är lösningen. Om en åtgärd kommer göra att ett problem förflyttas, då ska vi ha en åtgärd för det också.

Andra åtgärder som föreslås är slyröjning och förbättrad belysning. Man har också valt att tillsätta en helt ny tjänst i form av en trygg- och säkerhetss­amordnare.

Samtal för samverkans skull

Men åtgärderna är också inriktade på de sociala aspekterna. Genom så kallade allvarssam­tal vill det grönblå styret utöka samverkan mellan socialtjän­st, polis och skola.

– Inom 48 timmar ska barn som ertappats med att begå sitt första brott få ett allvarssam­tal där både föräldrar, skola, socialtjän­st och polis är inblandade, säger Johan Paccamonti.

Även om trygghetsf­rågan sgenomsyra­r hela verksamhet­splanen 2019 är andra punkter (se faktaruta) i planen lika viktiga, menar Johan Paccamonti.

– Trygghetsa­rbetet kommer tyvärr vara väldigt viktigt. Men alla våra förslag hänger ihop. Sänker vi kostnadern­a för exempelvis bidrag kan vi sätta in dem där behovet finns, i det här fallet i arbetet för ett tryggare Bromma, säger han.

Om en åtgärd kommer göra att ett problem förflyttas, då ska vi ha en åtgärd för det också.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TRYGGHETSS­ATSNINGAR. Bromma stadsdelnä­mnd, med ordförande John Paccamonti (M), har presentera­t en ny verksamhet­splan som innehåller bland annat nya övervaknin­gskameror på Brommaplan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TRYGGHETSS­ATSNINGAR. Bromma stadsdelnä­mnd, med ordförande John Paccamonti (M), har presentera­t en ny verksamhet­splan som innehåller bland annat nya övervaknin­gskameror på Brommaplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden