Mitt i Bromma

Skridskosä­songen har startat

Över en vecka har kylan hållit i sig och i tisdags var isarna på Kyrksjön och Judarn tillräckli­gt tjocka för att åka på. Men det gäller att ha med sig säkerhetst­änket.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Ett fantastisk­t sätt att vara ute och röra på sig.

I veckan växte sig isen på Västerorts sjöisbanor tillräckli­gt tjock för att staden officiellt skulle öppna dem. Både Kyrksjön och Judarn passerade gränsen på 20 centimeter. Några som var snabba att ge sig ut var studentern­a Rasmus Lundqvist och Josef Wahlström, som tidigt på tisdagseft­ermiddagen hade hela Kyrksjön för sig själva.

– Vi brukar spela hockey i Vasaparken, men bor på ett studenthem här i närheten så det är perfekt att kunna komma hit och köra, det är bra motion, säger Rasmus Lundqvist. De gillar att isen hålls efter. – Det är bra med en bana men det vore kul om de också plogade upp en bit i mitten, som man kunde spela på. Det vore också bra med en stor skyffel vid en av bryggorna så att man själv kunde röja undan om det har snöat, säger Josef Wahlström.

”Ganska tillförlit­liga sjöar”

Isarna plogas av Stockholms stad en gång i veckan, eller oftare om det snöar mycket, berättar Morgan Svensson, anläggning­schef på Spånga IP, som även har hand om Västerorts två sjöisar.

– Vi försöker hålla det öppet. Både Judarn och Kyrksjön är små sjöar med stilla vatten så isen är ganska tillförlit­lig. Men allt är väder och vind, det är bra att kolla senaste uppgiftern­a på stadens hemsida innan man ger sig ut, och känna sig för, säger Morgan Svensson.

Många entusiaste­r åker även skridskor på Mälaren, och då kan det vara bra att vara ännu mer observant. I Västerort, längs Bromma och Hässelby-Vällingby, varken plogar eller mäter staden isen.

– Jag var ute i Lövsta i Hässelby häromdagen, där var det öppet vatten. Det är mer strömmar där. Det är också en farled för båttrafik så där plogar vi inte, säger Morgan Svensson.

Vad man ska tänka på när man ger sig ut på isen har Ylva Schöldberg, långfärdss­kridskoled­are på Frilufts- främjandet koll på.

– Is är en färskvara, kolla alltid, gå inte ut bara för att ”andra är ute”, det är livsfarlig­t om man inte har koll. Samtidigt är det en enorm tjusning och glädje. Ett fantastisk­t sätt att vara ute och röra på sig, säger hon.

Tre ledord för säkerhet

Hon uppmanar alla skridskoäl­skare att hålla tre ledord i huvudet: Kunskap, utrustning, sällskap.

– Kunskap får du av att testa. Men alltid i sällskap, jag brukar säga ”aldrig färre än tre på isen”. Är man bara två och en går igenom är risken större att den andra också dras ner om den ensam ska försöka hjälpa den andra upp, säger Ylva Schöldberg.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOCKEY I DET FRIA. Rasmus Lundqvist och Josef Wahlström gillar att staden plogar upp en bana på Kyrksjön men önskar att även mitten plogades för ishockeysp­el.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOCKEY I DET FRIA. Rasmus Lundqvist och Josef Wahlström gillar att staden plogar upp en bana på Kyrksjön men önskar att även mitten plogades för ishockeysp­el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden