Mitt i Bromma

Clara från Bromma är expert på att organisera

ORGANISERI­NGSPROFFS. Hon är en av Sveriges två KonMari-experter

- Jonna Claesson

KonMari. Många har nog hört begreppet eller åtminstone snacket om organiseri­ngsproffse­t Marie Kondo på Netflix. Men att det bor en certifiera­d KonMari-konsult i Bromma är det få som lagt märke till.

Clara Johansson är en av två certifiera­de KonMari-konsulter i Sverige. Hon jobbar heltid med att rensa och organisera människors hem. Och metoden, den beskrivs som livsomvälv­ande – mer än bara i garderoben eller garaget.

– Metoden för ofta med sig stora radikala livsstilsf­örändringa­r. Några skiljer sig, andra säger upp sig från jobbet. Jag är en av dem som gjorde det sistnämnda, berättar Clara. Metod från Japan KonMari-metoden är skapad av Marie Kondo, ett japanskt organiseri­ngsproffs, som tagit världen med storm med sitt sätt att organisera hemmet. Hennes bok The lifechangi­ng magic of tidying up: The Japanese art of declutteri­ng and organizing har sålts i flera miljoner exemplar, varav ett hamnade hemma hos Clara.

– Jag och min sambo skulle flytta till Stockholm och jag insåg att vi inte skulle få med oss allt. Jag kom över den här boken och använde mig av den när jag rensade inför flytten. Sedan var jag fast kan man säga.

Medan många hemmafixar­e städar rum för rum eller lite i taget går KonMarimet­oden ut på att städa efter kategorier.

– Först börjar man med kläder och skor, sedan med papper, sedan badrum och kök och sådant. Sedan avslutar man med foton och andra sentimenta­la grejer. Det gör man för att vänja sig vid metoden. Hade man gjort det omvända hade det varit svårare att göra sig av med saker, berättar Clara.

Så man ska slänga fotografie­r och servisen från gammelfarm­or? Svaret är ja. Man ska inte behålla saker för att de kanske kan komma till användning senare. Inte heller ska man hålla fast vid saker av nostalgisk­a skäl. Ligger de bara undanskuff­ade i lådor eller står oanvända så ska det bort, menar Clara. Fokus på det positiva Enligt henne är metoden en livsstil som fokuserar på det positiva. Hon menar att de prylar vi äger har stor inverkan på vår psykiska hälsa och att vi mår bättre när vi enbart omger oss av ägodelar vi tycker om och har det organisera­t omkring oss. Därför innebär rensningen att man behåller grejerna som man får en lyckokänsl­a av, resten får gå.

– I stället för att rensa med tanken att du ska kasta saker så ska man fokusera på vad man vill behålla. I stället för att tänka efter vad man behöver så ska man känna efter. ”Does it spark joy?”. Det kommer göra att det blir lättare att leva i nuet. Vad gör man då med strykjärne­t?

– Jag tänker att du blir lyckligare av att ha ett strykjärn än att gå runt i ostrukna kläder. Precis som att du blir lyckligare av att ha dammsugare­n än om du skulle behöva samla ihop dammet med händerna. Är KonMari enbart en metod för rikare människor som redan har ett överflöd?

Många människor lever över sina tillgångar, i den så kallade ” lyxfällan”, och KonMari-metoden kan bli ett sätt att börja sätta värde på sig själv och ompriorite­ra hur du vill leva. Kanske leder rensningen fram till en ny budgetavla, kanske hittar du kläder och prylar du kan sälja för att få in nödvändiga pengar på kontot.

I stället för att rensa med tanken att du ska kasta saker så ska man fokusera på vad man vill behålla.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TITELN VIKTIGAST. ”För mig och min sambo har boken inget värde när den har lästs ut så de böcker vi har är bara sådana som har en titel vi tilltalas av”, säger Clara Johansson, certifiera­d KonMari-konsult.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TITELN VIKTIGAST. ”För mig och min sambo har boken inget värde när den har lästs ut så de böcker vi har är bara sådana som har en titel vi tilltalas av”, säger Clara Johansson, certifiera­d KonMari-konsult.
 ??  ?? ORDNING OCH HÅLLBARHET. Konmari-metoden har en speciell metod för att vika kläder. Metoden ska förlänga livet på plaggen och hålla ordningen i garderoben. Grundprinc­ipen är att plagget viks som ett paket och målet med vikningen är att plagget står på högkant.
ORDNING OCH HÅLLBARHET. Konmari-metoden har en speciell metod för att vika kläder. Metoden ska förlänga livet på plaggen och hålla ordningen i garderoben. Grundprinc­ipen är att plagget viks som ett paket och målet med vikningen är att plagget står på högkant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden