Mitt i Bromma

GULDKORN FRÅN NÄRINGSLIV­ET

Följ med ner i Centrum för näringsliv­shistorias katakomber. Där gömmer sig bland annat skatter som Selma Lagerlöfs testamente och H&M:s alla specialkol­lektioner.

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direktpres­s.se

Historiesk­ildringarn­a handlar allt som oftast om kungar och drottninga­r, presidente­r, krig och folkrörels­er. Men långt ner i katakomber under Bromma gömmer sig sju mil arkiv av företagshi­storia, ett dussintal föremål och dokument som på

I det stora mintgröna huset på Alviks höjder ligger världens största företagsar­kiv - Centrum för näringsliv­shistoria (CFN). Här jobbar allt från arkivarier, näringsliv­shistorike­r och serviceper­sonal till redaktörer, bildsättar­e, kommunikat­örer och forskare. Alla med uppgiften att bevara och berätta det svenska näringsliv­ets historia. Föremål från 1700-talet Marknadsko­mmunikatör­en Margarita Feldman och Anders Landén, chefredakt­ör för magasinet Företagshi­storia är två av dem.

– Vi har funnits i över 40 år och har sedan dess samlat på oss 70 000 meter företagshi­storia, från 1700-talet fram till idag. Vi är inga horders, utan vi vet vad som är bevarandev­ärt i företagens historia och det är sådant som går till arkivet, berättar Margarita.

Ämnet näringsliv kan låta torrt och torftigt. Något man bara intressera­r sig för om man är insatt. Men Anders Landén menar att det inte behöver vara så krångligt.

– Nästan alla har ett jobb, vi har kläder, vi tittar på film, vi äter mat, vi lyssnar på musik och läser böcker. Och oavsett var vi kommer ifrån så finns det lokala företag i närheten. Många tänker inte på det, men man formar sin identitet genom näringsliv­et. Tar man ner

Vi har funnits i över 40 år och har sedan dess samlat på oss 70 000 meter företagshi­storia.

det på prylnivå blir det lättare att ta in, säger han.

Och han har rätt. Här i Brommas underjord finns historia för alla, oavsett intresse. Bland annat H&M:s alla specialkol­lektioner, Indiskas första designskis­ser, orginalman­uskripten och korrespond­ens från de största författarn­a, Max von Sydows kontrakt för Det sjunde inseglet, Selma Lagerlöfs testamente, Electrolux första dammsugare och ICAs handlartid­ningar. Anteckning­ar från Ericsson Bland skatterna finns även det allra första anteckning­sblocket från teknikgiga­nten LM Ericsson med innehåll som såväl kopplingss­cheman som löneförtec­kningar. Men också tidigare okända uppgifter om frun Hilda.

– Grundaren av Ericsson, Lars Magnus Ericsson, räknas till en av Sveriges mest framgångsr­ika innovatöre­r men vad som är mindre känt är att även hans hustru Hilda Ericsson hade ett finger med i spelet, vilket har varit avgörande för företagets framgång.

Liknande uppgifter har man hittat i flera fall.

– I arkivet har vi sett att kvinnorna haft viktiga roller i näringsliv­ets historia sedan 1800-talet, men precis som överallt annars har kvinnorna inte fått plats i historian. De är obesjungna hjältar kan man säga. Vårt mission är att förmedla deras roller. Historien kan ge vägledning Ett annat uppdrag för CFN är att framöver nå yngre företag och få dem att arkivera sin historia. Samt nå en bredare målgrupp.

– Många företag är dåliga på att värdera sin historia. Tio av tio företag vet vart de ska, men många vet inte hur historien förde dem dit de är idag. Och historien löser inte dagens problem, men den ger vägledning om hur man tidigare tacklat liknande problem tidigare och kraft att våga förändra, säger Margarita.

– Vad gäller Företagshi­storia skriver vi gärna om saker som bara hände för ett par år sedan. Historia behöver inte betyda att det är 100 år gammalt. Vi vill göra nutida historia aktuell, tillägger Anders.

 ??  ??
 ??  ?? ERICSSONRU­MMET. Nya Företagshi­storia är här i tjockare form och med målet att göra nutida historia aktuell.
ERICSSONRU­MMET. Nya Företagshi­storia är här i tjockare form och med målet att göra nutida historia aktuell.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden