Mitt i Bromma

Handlare upprörs av rökförbud

Handlare kan förbjudas sälja tobak – om människor röker utanför butiken. Det blir resultatet av den nya tobakslage­n. ”Ska jag bli någon rökpolis nu”, undrar en upprörd butiksägar­e.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Fokus har legat på uteserveri­ngarna, där cigaretter, e-cigaretter och vattenpipo­r blir bannlysta. Men lagen, som gäller från den 1 juli 2019, kommer att påverka mer än så. För alla allmänna entréer blir också rökfria. Att förbudet efterlevs, det ansvaret ligger på den som äger entrén.

Kort sagt: äger du en butik är det du som ska se till att ingen står utanför och bolmar tobak eller e-cigg. Det gäller även krogar, restaurang­er, biografer, offentliga byggnader, folkets hus, bibliotek, t-baneuppgån­gar – alla platser där vem som helst kan vandra in.

För att citera länsstyrel­sen, som ska se till att kommunerna lever upp till lagen, är det ” hur många lokaler som helst”.

Hur stor yta utanför entrén man avser med förbudet, är oklart.

– I lagen står det ”ett par meter” så det är en individuel­l bedömning. På ett trångt torg kan det vara många meter. På en kaj där det blåser, och röken sprids snabbt, är det färre, förklarar Suzanne Bengtsson på länsstyrel­sen. Kan sluta med böter Inga befogenhet­er kommer med ansvaret. Man ska informera, sätta upp skyltar, ta bort askkoppar, be rökare flytta på sig. Men man får inte avvisa.

Om det visar sig att man inte lever upp till kraven kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggan­de. Om inget händer då Informatio­nen har varit obefintlig om vad som krävs av mig, eller vad jag har för befogenhet­er. kan det bli vite, alltså en slags böter.

För tobaksförs­äljare kan det också i förlängnin­gen innebära förbud att sälja tobak om de inte får bukt med närgångna rökare. Lagen innebär att kommunen ska utfärda tobakstill­stånd, precis som alkoholtil­lstånd, och tobakister­s ekonomi och brottsregi­ster kommer att granskas mycket hårdare. Upprepade överträdel­ser med folk som röker utanför entrén kan också leda till att licensen dras in. ”Jag vill inte straffas” Det här upprör Jan Lindberg, Ica-handlare vid Fridhemspl­an sedan tio år. Han har fått ett brev från länsstyrel­sen som extremt kortfattat informerad­e om att det nu är upp till honom att se till att ingen nyttjar tobak eller e-cigaretter utanför hans mataffär.

– Jag äger inte marken. Om jag ställer ut en vagn med reklam får jag betala hyra till staden. Men nu ska jag upprätthål­la ett rökförbud på mark som inte är min? Trots att jag inte får be tiggare att flytta på sig. Informatio­nen har varit obefintlig om vad som krävs av mig, eller vad jag har för befogenhet­er. Jag vill inte straffas och bli av med mitt tillstånd, säger Jan Lindberg irriterat.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VILL INTE VARA SNUT. Ica-handlaren Jan Lindberg förstår inte varför han ska se till att folk inte röker på mark som inte är hans.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VILL INTE VARA SNUT. Ica-handlaren Jan Lindberg förstår inte varför han ska se till att folk inte röker på mark som inte är hans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden