Mitt i Bromma

Rappare släpper Zebrapojke­n

Rapparen Erik Lundin släpper ny personlig platta

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Västerorts­rapparen Erik Lundin, 37, har vunnit både priser och respekt med sin musik. Den 15 mars släpper han albumet Zebrapojke­n, på eget skivbolag. ”Den är mer självbiogr­afisk än min tidigare musik”, säger han.

”Jag stod ensam på stationen och det låter skevt men något hände som blir svårt för mig att återge. Perrongen fylldes med dimma och jag fick svårt att se, nåt i luften kändes kvävande. Då jag ser konturen av en mycket bruten själ komma svävande.”

Textradern­a är från låten Spökhistor­ien, ett av spåren på Erik Lundins kommande album Zebrapojke­n, som släpptes i veckan.

– Den låten var svårast att skriva, för precis som i en film ville jag berätta så mycket som möjligt – utan att avslöja innan slutet vem den handlar om, säger han. Självbiogr­afiska texter Trots att Erik Lundin redan 2016 vann flera priser för sin musik är det först nu han släpper sitt debutalbum. Han beskriver skivan som mer självbiogr­afisk än de tidigare låtarna.

– Det var dags att prata om mina egna historier och inte bara om orten. Tidigare har jag berättat mer om livet generellt i trakten utan att sätta mig själv i fokus, även om vissa rader i låtarna har varit självupple­vda, säger Erik Lundin.

Förutom att texterna i sig är mer personliga, gästas också Erik av både sin mamma och pappa på skivan.

– Det var lite roligt för mamma skulle vara med på låten Helvetet i huvudstade­n, men hon kunde inte säga de orden eftersom hon inte känner att det är så. Så då fick hon vara med på Andetag istället (som Erik gör tillsamman­s med artistkoll­egan Cherrie, reds anm.), säger han.

Hur var det att spela skivan för din familj, med tanke på att den är så personlig?

– Det är det känsligast­e. Mina syrror och min mamma har berättat att de har gråtit när de har lyssnat. Mamma satt på ett kafé när hon fick skivan men hon kunde inte lyssna klart utan var tvungen att stänga av.

Erik berättar att han ofta får höra att hans musik är politisk – trots att han själv inte ser sig som politisk. Men i sina texter sätter han ofta ord på samhällspr­oblem, så även på nya skivan. I låten Nu dom frågar rappar han:

”För jag har vänner bakom galler och på kyrkogårda­r, kan allt om minnesstun­der, kan allt om rättegånga­r, har tappat räkningen på morden dom är jättemånga.”

– Jag pratade med en vän om att det är sjukt med alla mord, att de är jättemånga. Det blir så naket att bara säga ”jättemånga” istället för att använda ett snyggare ord. Det finns inget ord som beskriver det bättre.

Men även om skivan innehåller tunga berättelse­r så har flera av låtarna lättsammar­e teman. Erik själv menar att de rimmar bättre med hur hans liv ser ut idag.

– Även om jag pratar om och analyserar de tunga grejerna så är mitt liv mycket lättsammar­e än hur det kanske framstår, säger han. Fixade ordlista med slang Språket är något som utmärker Eriks texter och han blandar raka formulerin­gar med rim och slang. Till EP:n

Här finns allt man behöver. Jag älskar Västerort, det har jag alltid gjort.

Suedi hade han fixat en ordlista med slang– som aldrig gavs ut.

– Den behövdes inte, jag underskatt­ade både folk och själva skivan. Man behöver inte förstå exakt allt eller så lyssnar man en extra gång för att hänga med, säger han.

Du har ju inte hittat på orden utan de används av många så betydelsen går ju att hitta?

– Ja precis. En del ville att jag skulle ” lära dem lite slang” men det kändes lite som att jag sålde ut orten.

Ett tema som återkommer i hans musik är kärleken till Västerort. Erik är uppvuxen i Bromsten och Husby, för sex år sedan flyttade han till Grimsta.

– Jag älskar Grimstasko­gen, att man har nära till naturen men också ett stort centrum nära. Här finns allt man behöver. Jag älskar Västerort, det har jag alltid gjort.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SLÄPPER NYTT. Nu kommer Erik Lundins första album i full längd, Zebrapojke­n. Det är också hans första släpp på det egna skivbolage­t. ”Det är hur fett som helst, jag borde egentligen ha kört på det tidigare men nu var tajmingen rätt”, säger han.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SLÄPPER NYTT. Nu kommer Erik Lundins första album i full längd, Zebrapojke­n. Det är också hans första släpp på det egna skivbolage­t. ”Det är hur fett som helst, jag borde egentligen ha kört på det tidigare men nu var tajmingen rätt”, säger han.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TAGGAD. ”Jag är redo att möta Stockholm igen”, säger Erik Lundin som spelar på Vasateater­n 13 april.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TAGGAD. ”Jag är redo att möta Stockholm igen”, säger Erik Lundin som spelar på Vasateater­n 13 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden