Mitt i Bromma

Polisen kraftsamla­r efter rånvåg

- Jonna Claesson

Åtta rån och två rånförsök mot unga har anmälts i Alvik den senaste månaden. Nu kraftsamla­r Stockholms­polisen mot brotten.

Rånen i Bromma fortsätter. Mellan den 19 februari och 5 mars har totalt tio rån skett i Alvik. Bara under dygnet den 5 mars skedde sex av dem, varav två var försök till rån. I samtliga fall är gärningspe­rsonerna och brottsoffr­en ungdomar.

– Det är ungdomar det rör sig om, både killar och tjejer, säger Nina Zamanian, förundersö­kningsleda­re i Vällingbyp­olisens ungdomsgru­pp.

Liknande brott har även skett i andra delar av Stockholm, berättar hon.

– Men det är inte samma konstellat­ioner varje gång utan olika gäng, kan man säga. Just nu försöker vi ta fram bilder och kartlägga dem för att se hur de rör sig över olika områden, säger Nina Zamanian.

StockholmD­irekt har tidigare rapportera­t om ungdomsrån­en i Bromma och polisens svårighet att utreda dem

då få ställer upp och vittnar. Är det samma problemati­k nu?

– Nej, inte i nuläget i alla fall. Men det är som vi har sagt tidigare. Ibland är det svårt att få med sig målsägande under hela rättsproce­ssen. När det väl kommer till att vittna väljer några att avstå, men vi jobbar med att vara ett så bra stöd som möjligt, säger Nina. Varför denna rånvåg? – Svårt att säga, men man har märkt att det är ett lätt tillvägagå­ngssätt. Man får tag på det man vill ha snabbt och det ryktet sprider sig. Det förekommer ju som sagt inte bara i Bromma utan i hela Stockholm.

Polisen har en misstänkt för ett av de tio anmälda brotten i Alvik och jobbar vidare med att få den här typen av brott att upphöra.

– Vi gör vårt yttersta för att få fast gärningsmä­nnen. Vi samarbetar med andra lokalpolis­områden och har satt in extra utrednings­resurser. Vi har också ökad polisiär närvaro i områden där det är hög risk att brotten begås.

 ??  ?? UNGA DRABBAS. I samtliga rån har målsägande och gärningspe­rsoner varit ungdomar, enligt polisen.
UNGA DRABBAS. I samtliga rån har målsägande och gärningspe­rsoner varit ungdomar, enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden