Mitt i Bromma

Flera utredninga­r efter bussbrand

Efter förra helgens bussexplos­ion i City ska polisen, räddningst­jänsten, bussföreta­get Keolis, busstillve­rkaren MAN samt trafikförv­altningen utreda händelsen.

- Michael Toll

Det är inte första gången bussar försöker köra ner i tunneln, även om bussarna inte har exploderat tidigare.

Förra söndagen exploderad­e en av SL:s drygt 300 biogasbuss­ar. Händelsen inträffade utanför Klaratunne­ln i City och vållade stor uppmärksam­het. Föraren, som var ensam i bussen, hamnade efter explosione­n på sjukhus med brännskado­r och har, vid vår pressläggn­ing, inte med egna ord berättat om händelsen.

Trafikförv­altningen har dock hyfsat klart för sig vad som inträffade. Troligtvis handlar det om den mänskliga faktorn, snarare än att det är något fel på själva bussen. Men händelsen har gjort att mängder med utredninga­r har dragit igång.

Frågan var även uppe på veckans regionfull­mäktigemöt­e. Bland annat ville då opposition­spolitiker­n Anna Sehlin (V) veta vad den styrande grönblå majoritete­n gör för att något liknande inte ska inträffa igen.

– Biogasbuss­ar ska ges förutsättn­ingar för att köras säkert. Och det är viktigt att till exempel stresssig arbetsmilj­ö måste lyftas. Det är inte första gången bussar försöker köra ner i tunneln, även om bussarna inte har exploderat tidigare, säger Anna Sehlin.

Trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) höll med. Och han anser att biogasbuss­ar, och andra tyngre miljöfordo­n, är här för att stanna.

– Biogas är ett rent, bra och tryggt bränsle. Det innebär samtidigt nya krav på hela samhället på alltifrån planering av gatuutrymm­et och framkomlig­het till krav på förare, operatörer och fordon, svarade Tamsons.

Han vill nu att man i samband med utredninga­r även ska titta på frågor som rör säkerhet och utbildning.

Förutom att SL, polisen, räddningst­jänsten, Keolis och den tyska busstillve­rkaren MAN utreder händelsen kallade Regeringen i veckan till ett krismöte för att ”säkerställ­a att det finns tillräckli­ga säkerhetsf­öreskrifte­r för att undvika olyckor framöver”.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? ALLA SÖKER SVAR. Ett tiotal förvaltnin­gar och myndighete­r gör utredninga­r kring bussexplos­ionen som inträffade i City förra helgen.
FOTO: PER BRANDT ALLA SÖKER SVAR. Ett tiotal förvaltnin­gar och myndighete­r gör utredninga­r kring bussexplos­ionen som inträffade i City förra helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden