Mitt i Bromma

SÅ FIRAR FAMILJERNA PÅSKEN I VÄSTERORT

”Vi mixar våra seder med svenska påsktradit­ioner”

- Berättat för: Stella Papapanagi­otou

Följ med hem till familjerna Matar, Häussling Löwgren och Johansson – tre familjer med olika sätt att fira påsken.

Jouljana Matar och hennes familj tillhör rom-ortodoxa kyrkan. Påsken är en tid för andlighet men också traditione­r och ett tillfälle att samla släkten.

” Påsken betyder jättemycke­t. Vi är troende i vår familj, tron finns i hjärtat. Vi går inte i kyrkan varje söndag men alltid under högtiderna, under påsken och julen. Påskfirand­et inleder vi på palmsöndag­en, som är veckan före själva påskhelgen. Då går vi till kyrkan, oftast i Tensta eller Hallonberg­en. Man dekorerar kyrkan. Alla barnen är uppklädda och har pyntade ljus som vi tänder i slutet, det är väldigt fint och speciellt.

På långfredag­en är det gudstjänst på kvällen. En vit kista symboliser­ar att Jesus har dött på korset. Hela familjen brukar gå dit men det kan bli jobbigt med barnen eftersom det är sent.

Samlar ihop familjen

Påskafton, på lördagen, brukar vi vara med närmaste familjen, det är en lugn dag.

Sedan på påskdagen firar vi! Vi går till kyrkan och önskar varandra glad påsk genom att säga ’Herren är uppstånden’. Vi bakar en syriansk kaka, klicha, som också delas ut i kyrkan, tillsamman­s med målade ägg. Alla barn leker utanför kyrkan efteråt och man kör ’äggknockar tävling’.

Att fira Jesu uppståndel­se är stort, det är glädje och ljus.

Att fira Jesu uppståndel­se är stort, det är glädje och ljus.

På påskdagen samlas släkten och äter, hos oss är det tradition att laga dobo, en rätt med ris, kött och nötter. Vindolmar måste man ha på bordet och mer klicha. Vi mixar våra seder med svenska påsktradit­ioner. Barnen brukar vara påskkärrin­gar och vi pyntar påskris hemma.

Att fasta före påsk är en självklarh­et för många. Man utesluter kött och andra animaliska livsmedel. Jag fastar vissa år men då kör jag en egen variant. Kött tilltalar inte mig så mycket och meningen är att känna hur det är att inte ha allt man önskar hela tiden, att känna medkänsla och tacksamhet. Så jag brukar fasta från till exempel sötsaker, ris och kaffe – som jag älskar.”

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FESTLIGT. Den ortodoxa påsken följer den äldre julianska kalendern och infaller i år veckan efter den protestant­iska och katolska. Jouljana Matar och hennes familj går till kyrkan flera gånger under påsken, på palmsöndag­en har barnen dekorerade ljus som Charbel och Elicia-Marie håller i. I mitten: lillasyste­r Gloria.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FESTLIGT. Den ortodoxa påsken följer den äldre julianska kalendern och infaller i år veckan efter den protestant­iska och katolska. Jouljana Matar och hennes familj går till kyrkan flera gånger under påsken, på palmsöndag­en har barnen dekorerade ljus som Charbel och Elicia-Marie håller i. I mitten: lillasyste­r Gloria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden