Mitt i Bromma

Jenny kan bli Europas bästa spårvagnsf­örare

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Jenny Samuelsson och hennes förarkolle­ga ska represente­ra Stockholm i spårvagns-EM i maj. Tills dess är det hårdtränin­g som gäller – och pressen finns att vinna över spårvagnst­äta ”lillebror” Göteborg.

I januari träffade vi Jenny Samuelsson som är förare på både Nockebyban­an och Tvärbanan. Då var hon i full fart med att förbereda sig inför Arrivas interna tävling för att kvala in till spårvagns-EM i Bryssel den fjärde maj. Nu står det klart att det blir hon och en kollega som får represente­ra Stockholm i tävlingen som drar 20 000 åskådare.

– Det känns pirrigt och roligt, säger Jenny Samuelsson.

I Arrivas depå i Alvik hade man byggt upp olika övningsban­or inför den interna tävlingen. De fem lag som tävlade fick genomföra olika moment som precisions­körning, att köra med övertäckta sidospegla­r och stanna vid en viss markering, och att hålla hastighete­n 15 kilometer i timmen utan att se hastighets­mätaren.

Spårvagnsb­owling

Petrus Sarmento, lagkapten och driftchef på Arriva, var en av domarna i tävlingen.

– Vi räknade ihop snittpoäng­en för alla lag. Det var fem moment de skulle göra, det sista var spårvagnsb­owling som är ganska spektakulä­rt. Man kör fram i full fart mot en stor boll, och ser hur långt den kommer. Det är svårare än man tror, som spårvagnsf­örare sitter det i ryggmärgen att inte köra rakt emot något, säger han.

Med bara två veckor kvar till tävlingen i Bryssel är det hårdtränin­g som gäller för Jenny Samuelsson och hennes kollega. Det är först på

Man kör fram i full fart mot en stor boll, och ser hur långt den kommer.

tävlingsda­gen som förarna får veta vilka grenar som ska vara med, så övningssta­tionen är inspirerad från tidigare års tävlingar.

– Vi kommer att träna i Brommadepå­n där vi hade uttagninge­n och lägga upp en bana. Det blir att träna på precisions­övningar och sånt som har varit på tidigare tävlingar, berättar Jenny Samuelsson.

Ska försvara priset

Och visst finns det en viss press att prestera. I förra årets spårvagns- EM i Stuttgart kammade Stockholms­laget hem segern, och vann mot Göteborg.

– Göteborg är Sveriges största spårvagnss­tad och de är väldigt duktiga, så självklart känner vi pressen där, säger Petrus Sarmento.

– Ja, visst känner man absolut en press, säger Jenny Samuelsson.

Den som vill heja på henne och Stockholm kan se tävlingen livestream­as på tramem.eu den fjärde maj.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LADDAR. Jenny Samuelsson är spårvagnsf­örare på Nockebyban­an och Tvärbanan. Nu ska hon represente­ra Stockholm i spårvagns-EM i Bryssel.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LADDAR. Jenny Samuelsson är spårvagnsf­örare på Nockebyban­an och Tvärbanan. Nu ska hon represente­ra Stockholm i spårvagns-EM i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden