Mitt i Bromma

Löpargrupp­en som tränar på egna villkor

- Ella Söderberg

Att mötas upp och springa i löpargrupp­er är ett vanligt sätt för många att komma ut och motionera. Men utbudet är inte lika stort för motionärer med funktionsv­ariationer. Därför välkomnar Bara Vanlig alla i Västerort att gå, springa eller rulla tillsamman­s.

– Vi startade upp en grupp i augusti förra året, som mest var vi runt 12 stycken, berättar Therese Lagerman, när vi möts på Grimsta IP.

Nu i april drar hon och maken Mats Lagerman från Hässelby igång igen. Gruppen heter Bara Vanlig, och är Västerorts gren i den ideella föreningen med samma namn. Grundaren heter Niclas Wennerlund, vars dotter har en kognitiv funktionsv­ariation. Han startade föreningen 2016 i Hellasgård­en i Nacka.

– Det fanns inget för henne, det som var närmast var parasport och friidrott, men det var inte riktigt det jag letade efter. Här springer, rullar eller går man på sina egna villkor, oavsett vilken funktionsv­ariation man har, säger Niclas Wennerlund.

För det är precis det Bara Vanlig går ut på. En dag i veckan ses man på utsedd plats och springer en runda. När gruppen träffas är det viktigt att löparen har med sig en medlöpare, ett socialt stöd i form av en personlig assistent, förälder eller kompis – men vem som helst är välkommen att springa, oavsett ålder eller fysisk form.

Mer än träning

Thereses och Mats son Isak tränar med hjälp av sin joëlett, en slags rullstol med ett hjul som förs fram av två medlöpare.

– Det finns parasport,

För de här barnen finns det annars ingen plats, så det är en enorm glädje att de får ses och knyta kontakter på det här sättet.

men inga såna här enkla grejer. Om jag ringer till exempel BP och säger att min son vill spela fotboll och sitter i rullstol, går inte det. Här får de ses och njuta av naturen, kontakten med andra och träningen, berättar Therese. Mats fyller i: – För de här barnen finns det annars ingen plats, så det är en enorm glädje att de får ses och knyta kontakter på det här sättet.

Gruppen kommer att ses på onsdagar på Grimsta IP för uppvärmnin­g. Sedan springer, går eller rullar man ner mot Maltesholm­sbadet. Där blir det medhavd fika, och efter det springer man tillbaka och stretchar. Sträckan är ungefär tre kilometer.

”100% delaktighe­t”

Deltagarna kommer även ha möjlighet att hålla i uppvärmnin­gen själva.

– Vi lämnar över ansvaret till dem, det kan vara allt från att hoppa groda till att jobba med armarna för de som sitter i rullstol, det är viktigt att de får det här förtroende­t, säger Therese. Niclas håller med. – Det handlar om hundra procent delaktighe­t, det är de som är stjärnor och ska lysa. I Hellas har vi en kille som har talsyntes (en dator som omvandlar text till tal, reds anm.) och som leder träningarn­a med hjälp av ipaden och skriver med foten, berättar han.

 ??  ??
 ??  ?? FÖR ALLA. Mats Lagerman, Therese Lagerman och Niclas Wennerlund är hoppfulla om att många från Västerort ska vilja vara med och springa med Bara Vanlig.
FÖR ALLA. Mats Lagerman, Therese Lagerman och Niclas Wennerlund är hoppfulla om att många från Västerort ska vilja vara med och springa med Bara Vanlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden