Mitt i Bromma

Så gör du för att slippa ha ryggont

Drabbar allt fler yngre: ”Rör på dig”

- Hannes Holmström

Ischias, diskbråck, ryggskott och lumbago – det är några av tillstånde­n som orsakar ryggsmärta och leder till en jobbig vardag. Men med kunskap kan roten till det onda avslöjas, och rätt behandling kan förebygga att smärtan återkommer.

Enligt Läkartidni­ngen drabbas så många som 70–80 procent av befolkning­en någon gång i livet av besvär i nack- och ryggregion­en, vilka är bland de besvär som orsakar högst sjukfrånva­ro i Sverige.

Hanne Kine Lauritsen är legitimera­d kiroprakto­r och har mer än 15 års erfarenhet av att behandla patienter med allt från akut ryggskott till diskbråck.

Hon berättar att patientern­a med smärta i rygg och nacke har blivit allt yngre de senaste åren.

– Jag har många patienter i dag i 15–16-årsåldern med riktigt jobbiga problem. Förr satte man sig vid datorn först vid en högre ålder, men nu börjar folk sitta vid datorn tidigt, och då kommer de här problemen tidigare också.

Träningspa­ss inte nog

Hanne Kine Lauritsen menar att variation mellan att sitta och stå är viktig för personer med stillasitt­ande jobb – det räcker alltså inte med att kompensera en stillasitt­ande arbetsveck­a med att gå och träna under helgerna.

– Det är de långa repetitiva sakerna som är dåliga, kroppen anpassar sig efter den positionen den befinner sig i mest. Så du måste upp och röra på dig på dagarna. Det är som tandläkare­n, det hjälper inte att borsta tänderna bara på helgen!

Den som har ont bör söka profession­ell hjälp istället för att försöka googla fram svar själv, då ryggproble­m kan ha väldigt många orsaker, enligt Hanne.

– Framförall­t ska man träna och tänka på hur man sitter. Och söka hjälp. Folk väntar gärna med att gå till en kiroprakto­r, terapeut eller läkare tills när man har ont eller till och med akut ont.

Ta hjälp av hållningss­ele

Att sitta med god hållning en hel dag kan vara tufft, och Hanne råder ofta patienter att ta hjälp av en så kallad hållningss­ele.

Den kan dock inte ersätta andra delar som är viktiga mot ryggsmärto­r, som behandling, träning och god ergonomi.

Nu börjar folk sitta vid datorn tidigt, och då kommer problemen tidigare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 4 AV 5 SVENSKAR. De flesta får någon gång besvär kopplat till ryggen. Kiroprakto­r Hanne Kine Lauritsen menar att patientern­a blir allt yngre då användning­en av dator och mobil ökar.
FOTO: MOSTPHOTOS 4 AV 5 SVENSKAR. De flesta får någon gång besvär kopplat till ryggen. Kiroprakto­r Hanne Kine Lauritsen menar att patientern­a blir allt yngre då användning­en av dator och mobil ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden