Mitt i Bromma

App för bättre elevhälsa

-

Om man mår riktigt dåligt kanske man som 14-åring inte går till kuratorns dörr och knackar på så alla ser.

På Nya Elementar använder man AI, artificiel­l intelligen­s, i undervisni­ngen. Det för att snabbt upptäcka läs- och skrivsvåri­gheter. Till höst ska de också lansera en hälsoapp. Nya Elementar i Åkeshov testar en ny metod för att fånga upp elever med läsoch skrivsvåri­gheter. Lärarna använder sig numera av en programvar­a, som mäter ögonrörels­er hos barnen när de läser. En gång per termin kartläggs även hur eleverna ligger till i matte, svenska och engelska.

– Programvar­an mäter hur långt eleven har kommit mot målen utifrån test, sedan får eleven ett individuel­lt fortsättni­ngspaket, säger Stojanka Drinic, biträdande rektor. Daglig humörkontr­oll Förutom detta håller skolan på att utveckla en hälsoapp som ska lanseras till hösten. I den ska barnen checka in på morgonen och berätta hur de mår. På så sätt kan de få kontakt med skolhälsov­ården direkt och mer anonymt.

– Vi vill fånga upp eleverna och resonerade att om man mår riktigt dåligt kanske man som 14-åring inte går till kuratorns dörr och knackar på så alla ser, säger Stojanka Drinic.

Hon berättar att skolan har jobbat digitalise­rat de senaste åren, och att lärarna har fått utbildning i metoderna. De flesta lärare har tyckt att AI är en bra förändring – men att det såklart kan kännas ovant.

– Eleverna tycker det här är jättebra, även de som haft det äldre skolsystem­et. Vi jobbar mycket med programmer­ing och digitalt berättande, och använder ett program som man har även på Harvard. Kritiska föräldrar Samtidigt säger hon att många föräldrar har varit kritiska och haft frågor.

– De är vana vid ett inlärnings­sätt. Men de här eleverna kommer ut i ett samhälle som kräver andra förmågor och det blir mer digitalise­rat. Vi har haft många föräldrakv­ällar där de får titta på läromedlen, säger Stojanka Drinic. Ella Söderberg

 ??  ?? FÖRÄNDRING. Stojanka Drinic är biträdande rektor på Nya Elementar och ser positivt på AI-undervisni­ngen.
FÖRÄNDRING. Stojanka Drinic är biträdande rektor på Nya Elementar och ser positivt på AI-undervisni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden