Mitt i Bromma

Hatade häxor har blivit feministis­ka förebilder

- Leif Oldenburg

För några hundra år sedan injagade de skräck i sin omgivning och avrättades. I dag är de unga häxorna feministis­ka förebilder med tusentals följare i sociala medier.

Tommy Kuusela är forsknings­arkivarie på Dialektoch folkminnes­arkivet i Uppsala. Han har precis fått en inbjudan till en häxkonfere­ns i Stuttgart på temat ”Djur och häxor”.

– Häxor är spännande. Hundratals människor gick ett grymt öde till mötes. Men hur gick det till? Hur tänkte man? Vilka mekanismer styrde och låg till grund för anklagelse­r och domar?

Redan i vikingatid­ens isländska sagor berättas det om häxor som flyger genom luften på kvastar. Häxkonster var en vanlig förklaring när exempelvis korna mjölkade dåligt. Inte sällan var det någon i grannskape­t som pekades ut som den skyldige, men det var först när Karl IX 1608 införde Gamla Testamente­ts mosaiska lag i svensk lagstiftni­ng som häxeri blev belagt med dödsstraff. Lagen föreskrev dödsstraff för alla former av trolldom och grundade sig på Bibelns bud ”du skall icke låta en trollkona leva”.

– Fram till dess hade man varit rädd för häxor, men nu exploderad­e det. Häxan var i förbund med djävulen och inte bara ett hot mot kyrkan utan även mot statsmakte­n, säger Tommy Kuusela.

400 avrättade

Omkring 400 människor, de flesta kvinnor, avrättades under den hysteri som rådde i Sverige och övriga Europa under senare delen av 1600-talet. – Med tiden växte det fram ett motstånd mot häxprocess­erna, inte minst i Stockholm där det fanns bildade personer som var skeptiska, säger Tommy Kuusela. Till sist segrade förnuftet. Den sista halshuggni­ngen för häxeri verkställd­es 1704 i Eskilstuna.

Kristna influenser

Häxornas anknytning till påsken har också en kristen bakgrund. På skärtorsda­gen satte sig häxorna på sina kvastar för att flyga till Blåkulla. När den kristna världen på långfredag­en sörjde Jesu lidande och död på korset förlustade sig häxorna och djävulen med orgier i Blåkulla.

I dag är ingen längre rädd för häxor. Tvärtom.

I början på 2000-talet blev Melissa Joan Hart världsberö­md i rollen som tonårshäxa­n Sabrina. 17 miljoner såg det första avsnittet av serien som sändes i ett 30-tal länder.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KONFERENS. I höst åker forsknings­arkivarie Tommy Kuusela på häxkonfere­ns.
FOTO: PRIVAT KONFERENS. I höst åker forsknings­arkivarie Tommy Kuusela på häxkonfere­ns.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden