Mitt i Bromma

Oro bland grannar för droger på hem

Abrahamsbe­rgsbor har uttryckt oro för drogförsäl­jning på ett ungdomshem. Det dementeras av polis och hemmet. ”Vi har en plan för att bemöta oron”, säger verksamhet­schefen.

- Ella Söderberg

När politikern­a i Bromma stadsdelsn­ämnd sammanträd­de förra torsdagen hamnade fokus på ett stödboende för unga vuxna på Murarvägen i Abrahamsbe­rg.

En kvinna som bor i området påtalade att hon var orolig över boendet, och att hon upplever att narkotikaf­örsäljning sker i anslutning till det.

– Vi som bor i området har försökt att ha kontakt med socialtjän­sten i Bromma. Jag tycker det är sorgligt om vi vuxna inte tar det ansvaret och ser till att det blir stopp på det här, sa kvinnan.

Boendet heter Ungbo Bromma och drivs av vårdföreta­get Attendo. Lägenheter­na fungerar som ett stödboende för unga vuxna som är i tillfällig­t behov av bostad, tillsyn eller social träning. Det kan också fungera som ett skyddat boende, eller som en utslussnin­g efter vistelse på ett HVB-hem eller kriminalvå­rdsanstalt.

Polisen ser inget samband

Kommunpoli­sen Matti Rönnqvist upplever inte samma problemati­k som de boende.

– Uppgiftern­a är från en invånare, vi har inga belägg för att det hänger ihop. Vi har en problemati­k med narkotikab­rukande ungdomar i området, och sedan sommaren har vi jobbat på det ganska hårt, därav har vi haft en hel del poliser i området i anslutning till tunnelbana­n i Abrahamsbe­rg, säger han.

Han menar att man från polisens sida inte kan påvisa något samband med ungdomsboe­ndet och ökad brottsligh­et.

– Man kan tro, tycka och gissa saker, men det gör inte vi. Vi har varit i kontakt med chefen på boendet, så mycket kan jag säga, det är en kontakt bara för att de finns där, inte på grund av händelser hos dem. Vi kanske kommer ut med andra uppgifter sen, men just nu upplever vi inte att det är samma ungdomar omkring tunnelbana­n som på boendet.

Vilka ungdomar är det då?

– Det är ungdomar i åldrarna 16 till 20, några bor i Bromma, andra i Vällingby och söder om stan, det är blandat. De har vi koll på, vi jobbar med problemati­ken.

Känner ni igen att folk köper narkotika vid boendet?

– Nej, just nu har vi inga indikation­er på det. Men naturligtv­is tittar vi på sambandet och i vilken mån de här ungdomarna kan vara involverad­e, men i nuläget ser vi inget sådant.

Victor Portillo är verksamhet­schef på Ungbo Bromma. Han delar polisens uppfattnin­g om att det inte finns ett samband mellan den narkotikaf­örsäljning som har bedrivits vid tunnelbana­n och deras stödboende.

Men han säger att grannar har hört av sig till boendet och är oroliga, och kommer därför att nästa vecka ha ett möte med bostadsrät­tsförening­ens ordförande om situatione­n.

– Vi har en plan kring att bemöta oron som finns i grannskape­t, och hoppas att det arbetet ska ge genomslag för att just förklara, bemöta och återigen skapa det lugn som tidigare fanns, säger Victor Portillo.

Har ni någon skyldighet att hålla koll på de som bor där?

– Självklart, vi har ett gediget kvalitetsa­rbete och gör en lämplighet­sbedömning när personen skrivs in. Under sin vistelseti­d här följer man en vårdplan och jobbar med att det ska ske en positiv förändring. Är man inte på banan kan man tyvärr inte bo här, säger Victor Portillo.

Boende i Abrahamsbe­rg upplever att det pågår narkotikaf­örsäljning vid ett stödboende för unga vuxna i området. Men polisen delar inte samma bild.

Uppgiftern­a är från en invånare, vi har inga belägg för att det hänger ihop.

 ??  ?? MÖTE. Under förra torsdagens stadsd elsnämndsm­öte diskuterad­es ungdomsbos­täderna på Murarvägen i Abrahamsbe­rg.
MÖTE. Under förra torsdagens stadsd elsnämndsm­öte diskuterad­es ungdomsbos­täderna på Murarvägen i Abrahamsbe­rg.
 ??  ?? .Matti Rönnqvist, kommunpoli­s i Bromma
.Matti Rönnqvist, kommunpoli­s i Bromma

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden