Mitt i Bromma

Svenska och tyska märken i topp – men årets säkraste bil är en Toyota

SÄKRASTE BILARNA. Autobroms en viktig komponent för att minska olyckor: ”Har bidragit”

-

Det är till stor del tyska och svenska bilar som återfinns i topp när Folksam för artonde gången presentera­r sin lista över säkraste bilarna. Men högst i topp återfinns en Japan i form av Toyota Rav4.

När Folksam presentera­r ”Hur säker är bilen 2019” står Toyota Rav4 som vinnarbil. Den är hela 52 procent säkrare än medelbilen.

I toppen är det samtidigt en relativt liten skillnad mellan de säkraste bilarna.

− Blandde bilar som ligger i topp är det relativt små variatione­r. Både Audi, BMW, Mercedes och Volvo, har bilmodelle­r som är mellan 47 till 50 procent säkrare än medelbilen. Vi ser att det är många SUV:ar och stora bilar som är säkrast i jämförelse med medelbilen, säger Anders Kullgren, forsknings­chef Folksam.

Den positiva utveckling­en med att bilarna blir allt säkrare fortsätter. Jämfört med 1980-talet har risken för invalidite­t minskat med 75 procent och risken att omkomma i en bilolycka har minskat med nästan 90 procent. Men i de minst säkra bilarna är dödsrisken flera gånger högre jämfört med de säkraste bilarna.

Skillnader­na är stora

Skillnaden mellan olika märken och bilmodelle­r är stor. Det är framför allt bilarnas krocksäker­hetsegensk­aper och vikt som avgör hur allvarligt passagerar­e och förare skadas vid en krock mellan två bilar.

Nyare bilar har vanligen en betydligt högre säkerhetss­tandard och därmed blir färre skadade. Det innebär att en ny, liten bil kan vara lika säker, eller säkrare, än en gammal, stor bil.

– En viktig parameter är vilken bil man färdas i – bilens säkerhet har en avgörande betydelse för vilka konsekvens­er en olycka får. Det finns fortfarand­e en stor potential att förbättra bilarnas krocksäker­het. Men den största framtida säkerhetsv­insten kommer sannolikt med nyare effektiva säkerhetss­ystem som mildrar eller helt undviker krockar, som exempelvis olika autobromss­ystem, filbytesva­rnare och autostyrni­ng. Dessa system vet vi redan nu har bidragit till färre skador i trafiken, säger Anders Kullgren.

I årets upplaga har Folksam granskat 324 bilmodelle­r och bedömt deras säkerhetsn­ivå utifrån verkliga olyckor.

Tillsamman­s med resultatet från krockteste­r samt informatio­n om viktig säkerhetsu­trustning som finns tillgängli­g, har en rankning gjorts av hur säkra bilarna är.

”Småbilar förvånansv­ärt bra”

– Vi ser att det framför allt är tyska och svenska bilar, samt vissa modeller av Toyota, Honda och Citroen som är minst 40 procent säkrare än medelbilen. Vissa småbilar får ett förvånansv­ärt bra resultat. Framför allt Skoda Fabia står ut och hamnade mycket nära toppklasse­n vad gäller säkerhet med två av deras senare modeller. Samma gäller för Ford Fiesta med

Det är framför allt tyska och svenska bilar som är minst 40 procent säkrare än medelbilen.

föregångar­na till nuvarande modell, säger Anders Kullgren.

Flera av de småbilar från 80-talet som tidigare legat i botten sett till bilsäkerhe­t fasas nu ut. Dock finns det fortfarand­e ett flertal småbilar med mycket låg säkerhet. Bland dessa återfinns bland annat äldre modeller av Nissan Micra, Volkswagen Lupo och Kia Piccanto som alla får ettor i rapporten.

Totalt får 160 bilmodelle­r Bra val. Ett av de viktigaste kraven för att bli klassad som Bra val är autobroms som standard eller tillval. Övriga krav är antisladd, whiplashsk­ydd samt högsta betyg i Euro NCAP:s krockteste­r.

− Autobroms för fotgängare är en viktig komponent för att få ner antalet olyckor med oskyddade trafikante­r och det är glädjande att det erbjuds i allt fler bilar. Men vi skulle gärna se att fler tillverkar­e erbjöd det som standard, säger Anders Kullgren.

 ?? FOTO: TOYOTA ?? SÄKRAST. Toyota Rav4 är 52 procent säkrare än medelbilen. Folksam har granskat 324 bilmodelle­r och bedömt deras säkerhetsn­ivå utifrån verkliga olyckor. RAPPORTEN. Från Folksam.
FOTO: TOYOTA SÄKRAST. Toyota Rav4 är 52 procent säkrare än medelbilen. Folksam har granskat 324 bilmodelle­r och bedömt deras säkerhetsn­ivå utifrån verkliga olyckor. RAPPORTEN. Från Folksam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden