Mitt i Bromma

Polis utan plan i Minneberg – flyttar bara på problem.

”Nu skickar vi dem bara mellan oss”

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

De senaste veckorna har det skrivits mycket om så kallade ”pirathamna­r” på olika ställen i Stockholm. Den senaste dök upp i Minneberg, och polisen har svårt att veta hur de ska få stopp på företeelse­n.

Efter att illegala båtsamling­ar avhysts av polis från Årstaviken och Axelsberg har ett gäng av båtarna istället letat sig till Minneberg i Bromma, vilket BrommaDire­kt tidigare rapportera­t om.

Matti Rönnqvist, kommunpoli­s i Bromma, säger att de upplever ett generellt problem kring hamnarna med nedskräpni­ng, stölder och inbrott.

– Det hade inte varit nåt problem om de bara bodde där och skötte sig, men det sker saker runt omkring, säger han.

Knepig situation

Men att göra nåt åt saken är lättare sagt än gjort. Till och börja med är det inte helt enkelt att veta vem som bär ansvar för spontanham­narna.

– Ofta är det så att det inte är nån som vill ta i det. Vi har inlett ett samarbete med stadsdelen och sjöpolisen, men det är en hel del processer att få igenom innan vi kan göra nåt, säger Matti Rönnqvist.

Om och när båtarna kan försvinna från Minneberg kan Matti Rönnqvist inte svara på i nuläget, men han hoppas att det visar sig snart eftersom det här kräver en del resurser.

– Vi får försöka ta tag i det här så fort som möjligt. Vi måste prata med våra poliskolle­gor för att se hur de hanterat sånt här på annat håll. Förhoppnin­gsvis kan vi skicka dem nån annanstans,

Det bästa vore en permanent lösning för dem som bor där.

men det löser bara problemet på plats. Det löser ju inte grundprobl­emet. I värsta fall åker de bara tillbaka, och då är vi tillbaka på ruta ett, säger han.

En annan utmaning, menar Matti Rönnqvist, är att flera som bor på båtarna har erbjudits boende på land av socialtjän­sten, men att de helt enkelt vill bo på båtarna.

Hur kan man lösa det här?

– Det bästa vore att se det i ett större perspektiv för att hitta en bestående lösning. Så länge det inte finns några andra alternativ för de som bor på båtarna så skickar vi dem bara mellan oss.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden