Mitt i Bromma

Nu fritt fram för flanörer vid nya Norr Mälarstran­d

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Nu är nya parkstäcka­n vid Norr Mälarstran­d invigd med nya sittmöbler, ny belysning och renoverad gångväg. Men det har också fällts träd på stråket – något som varit omdebatter­at.

Till tonerna av en blåsorkest­er invigdes ”nya” renoverade Norr Mälarstran­d efter två års avstängnin­g och arbete på platsen.

Bland annat har sträckan fått nya sittmöbler och ny belysning. Gångvägen har rustats också rustats för att kunna hålla för fler.

Stadsdelen­s projekt att rusta Norr Mälarstran­d har varit föremål för debatt och då framför allt de trädfällni­ngar som gjorts. Totalt har 44 träd fällts, varav 22 har återplante­rats, enligt staden.

– Det har funnits lite olika åsikter, till exempel om träden. Då har en del överord använts, som till exempel ”skövling”. Kommer man hit så ser man att det inte handlar om någon skövling. Men den kritiken har lugnat sig på senare tid, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholme­ns stadsdelsn­ämnd, som är nöjd med slutresult­atet.

Invigninge­n hölls 27 september, samma tid som cirka 30 000 strejkade för klimatet vid Medborgarp­latsen. Hur tänkte ni med tajmingen?

– Det var ingenting som planerades in. Vi arbetar liksom hela staden med att minska vårt klimatavtr­yck, och just parkavdeln­ingen arbetar intensivt med klimatanpa­ssning, till exempel med dammen i Rålambshov­sparken, säger Rasmus Jonlund (L).

”Har tagit väldigt lång tid”

På plats för invigninge­n var vännerna Pia Rikhtegar och Marianne Österberg.

– Det har tagit väldigt lång tid att renovera, man hade önskat att de hade kunnat öppna avstängnin­garna i somras så att man hade kunnat ta sig fram hela vägen. Men det blev väldigt fint. Vi brukar gå här ofta, säger Marianne Österberg.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? FINT. Marianne Österberg och Pia Rikhtegar tycker att renovering­en blev bra.
FOTO: MIMMI EPSTEIN FINT. Marianne Österberg och Pia Rikhtegar tycker att renovering­en blev bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden