Mitt i Bromma

Loke från Västerort växer på bioduken

Spelar huvudrolle­n i ”En komikers uppväxt”

- Victor Malmcrona

Det var jobbigt att gå i så tighta kläder hela dagarna, så jag föredrar nutiden.

Snart har filmatiser­ingen av Jonas Gardells ”En komikers uppväxt” biopremiär. I huvudrolle­n syns fjortonåri­ga Loke Hellberg från Hässelby.

I början av nittiotale­t släpptes Jonas Gardells populära bok ”En komikers uppväxt”, om pojken Juha som växer upp i den fiktiva Stockholms­förorten Sävbyholm på 70-talet.

Nu har det blivit långfilm av boken. I huvudrolle­n som unge Juha syns Loke Hellberg från Backlura. Loke är 14 år, men har redan hunnit dyka upp framför kameran några gånger.

– Jag har alltid gillat att göra mig till och jag har skådespela­t sen jag var nio. Det var mormor som först tipsade om att jag skulle anmäla mig till statist.se, och dagen efter ringde de från SVT, säger han.

Det gjorde att Loke fick dansa i bakgrunden av ett program ”i en mikrosekun­d”, som han beskriver det själv. Men han fick blodad tand.

Humorserie och krigsfilm

Sen dess har Loke bland annat varit med i lite reklamfilm­er, några avsnitt av Kanal 5:s humorserie ”Partaj” och spelat huvudrolle­n i Guldbaggeb­elönade Goran Kapetanovi­ćs film ”Krig”. Nu är han aktuell i sin största roll hittills.

En rollsättar­e såg Lokes provfilmni­ng för en annan film, och hörde av sig.

– Jag provspelad­e och fick rollen. Det dröjde dock ett bra tag innan jag fick veta vilken film och roll det var, det var lite hemligt i början. Det är en stor roll, och det är kul att det är en väldigt känd bok, säger Loke.

I rollen som en äldre Juha syns Johan Rheborg, och Loke säger att det också varit kul att lära känna honom.

Filmen utspelar sig som sagt på 70-talet, alltså ett bra tag innan Loke föddes.

Hur var det att kliva in i 70-talet?

– Det var roligt att vara i det eftersom mina föräldrar pratar om det hela tiden. Det var jobbigt att gå i så tighta kläder hela dagarna, så jag föredrar nutiden, säger Loke.

I filmen tas många tunga ämnen upp, som mobbning och utanförska­p. Det har varit intressant att jobba med, men också lite jobbigt, menar Loke.

– Men jag hoppas folk som ser filmen börjar tänka på hur de behandlar andra.

Är inte nervös

”En komikers uppväxt” har premiär 11 oktober, men Loke är inte speciellt nervös.

– Det är mest kul att mina kompisar får se filmen, och förhoppnin­gsvis så tycker de att den är bra. Jag tror de kommer gilla den.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SKÅDESPELA­RE. Loke Hellberg från Backlura knep huvudrolle­n i filmen ”En komikers uppväxt”, baserad på Jonas Gardells bok.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SKÅDESPELA­RE. Loke Hellberg från Backlura knep huvudrolle­n i filmen ”En komikers uppväxt”, baserad på Jonas Gardells bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden