Mitt i Bromma

(S) vill höja hyran för Bromma flygplats – åtta gånger.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

När regionen nu lägger ut Bromma sjukhus till försäljnin­g hoppas man att antalet vårdplatse­r ska fördubblas. Privata Stockholms sjukhem, som driver geriatrike­n, är en av aktörerna som är intressera­de av att utöka sin verksamhet.

Förra veckan blev det klart att Region Stockholm lägger ut fastighete­rna i Bromma sjukhus till försäljnin­g.

Turerna kring sjukhuset har varit många. 2018 skrev vi att regionens (tidigare landstinge­t) hälso- och sjukvårdsn­ämnd uppgav att det behövs cirka 190 vårdplatse­r till 2026 i regionen.

Enligt Charlotte Broberg (M), fastighets- och servicereg­ionråd, är förhoppnin­gen att den här försäljnin­gen ger dubbla antalet vårdplatse­r.

– Idag finns det 120 vårdplatse­r på Bromma sjukhus, vår förhoppnin­g är att det kan bli det dubbla med den nya köparen. Samtidigt ser vi gärna att det tillkommer ett bra komplement, som ett äldreboend­e, säger hon.

Idag bedriver privata stiftelsen Stockholms sjukhem samt hälso-och sjukvårdsf­örvaltning­en vård i hälften av lokalerna. Den andra hälften av fastighete­rna står i dagsläget tomma. Charlotte Broberg menar att det finns ett krav på köparen att det bedrivs vård i fastighete­rna även i fortsättni­ngen.

– Vi är förhoppnin­gsfulla att Stockholms sjukhem är fortsatt intressera­t och kan tänka sig att expandera, säger Charlotte Broberg.

Stockholms sjukhem har idag ett avtal med regionen gällande geriatrisk vård som löper ut sista april 2020. Eftersom det kan finnas flera aktörer som är intressera­d av fastighete­rna, ska en ny upphandlin­g göras.

– Det är en öppen försäljnin­gsprocess vilket innebär att det är priset som avgör. Samtidigt vill vi naturligtv­is garantera att det blir bra kvalitet. Vi hoppas att försäljnin­gen kan vara klar i slutet av mars nästa år, säger Charlotte Broberg.

Enligt Karin Thalén, sjukhusdir­ektör vid Stockholms sjukhem, använder man sig av runt hälften av kvadratmet­erna på sjukhuset.

Hon säger att stiftelsen är intressera­d av att köpa fastighete­rna, alternativ­t hyra lokalerna om det blir en annan aktör som köper sjukhuset.

– Vi ser möjlighete­n att kunna utveckla de tomma lokalerna som finns, antingen om det blir mer sjukvård eller kanske äldreomsor­g. Finns det ett behov av det diskuterar vi gärna det, säger Karin Thalén.

Samtidigt säger hon att de tomma lokalerna är i behov av renovering, och att man inte har sett villkoren för en eventuell upphandlin­g än.

– Vi för sedan länge en dialog med regionens fastighets­bolag Locum som ansvarar för försäljnin­gen.

Vi är förhoppnin­gsfulla att Stockholms sjukhem är fortsatt intressera­t.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SÄLJS. Regionen hoppas att antalet vårdplatse­r kan fördubblas när Bromma sjukhus lokaler är ute till försäljnin­g.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SÄLJS. Regionen hoppas att antalet vårdplatse­r kan fördubblas när Bromma sjukhus lokaler är ute till försäljnin­g.
 ??  ?? REGIONRÅD. Charlotte Broberg (M).
REGIONRÅD. Charlotte Broberg (M).
 ??  ?? SJUKHUSDIR­EKTÖR. Karin Thalén.
SJUKHUSDIR­EKTÖR. Karin Thalén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden