Mitt i Bromma

Kriminella flyttade in i Bromstenvi­lla: ’’En mardröm’’.

 Planen på ett flerbostad­shus mitt bland villorna i Bromsten blev starten på en mardröm för de närmaste grannarna. I väntan på bygglovet hyrs huset ut – och in flyttar kriminella. Nu går 65 grannar samman för att stoppa den så kallade spontanför­tätningen

- Text: Stella Papapanagi­otou | Foto: Mikael Andersson

Vi har hört berättelse­n förut.

Byggföreta­g köper gammal villa. River och bygger i stället flera lägenheter, parhus eller rahus. Vips så kan företaget sälja flera bostäder i ett attraktivt område – med en rejäl vinst.

Varken grannar eller styrande politiker gillar utveckling­en. När invånarna på små villagator mångdubbla­s påverkar det både trafiken, behovet av service och områdets karaktär.

Att det ändå fortgår beror på att äldre villaområd­en, som i Spånga, Bromma och Enskede, har gamla områdespla­ner. De reglerar ofta inte hur många bostäder som får byggas på varje tomt, så som är brukligt i modernare detaljplan­er.

Så länge byggherren håller sig inom ramarna, finns ingen grund för att neka bygglov.

Områdespla­nen från 1907

Områdespla­nen för Municipalo­mråde Bromsten är från 1907.

På en liten gatstump i området, på Sörlidsbac­ken, ligger tre villor. Mittenhuse­t köptes av ett företag för drygt två år sedan. Strax därefter lämnades en bygglovsan­sökan in om att få bygga elva lägenheter på den drygt 800 kvadratmet­er stora tomten, fördelat på ”tre våningar + källare”, som planen medger.

Godkänt, blev beskedet från stadsbyggn­adskontore­t. Men det protestera­de grannarna emot.

– Det var fyra våningar. ”Källaren” var som ett våningspla­n med lägenheter och trapphusen­tré, säger Elise, som bor längst in på gatan.

Grannarna fick rätt i domstol

Efter flerar turer fick grannarna rätt i mark- och miljödomst­olen. Ny ansökan från byggaren. Men snarlik, så den fick nej redan i Länsstyrel­sen.

Men vi tar en paus här. I väntan på bygglov hyr företaget ut villan. Och det i sin tur leder till en flera månader lång mardröm för de närmsta grannarna.

– Först bodde här fem byggarbeta­re i några månader. De var i Sverige för att jobba och skötte sig, det var inga konstighet­er, säger grannen Anna, som represente­rar Socialdemo­kraterna i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd men i det här ärendet endast agerar som privatpers­on.

Det stod jämnt flera män här utanför och rökte, min dotter tyckte att det var obehagligt att gå hem själv från skolan.

I oktober 2018 förändras dock något. Byggarbeta­rna försvinner och i stället är det en större skara män som flyttar in. Grannarna uppskattar att det är runt 20 peroner som kommer och går.

Tre stora oljetunnor dyker upp i trädgården.

– De sålde bensin från lekstugan. Det var konstant trafik, 10–15 bilar per dygn, även på natten, berättar Anna.

Trädgården förfaller. Det ligger bråte på tomten, en del, misstänker grannarna, är stöldgods.

– Det stod jämnt flera män här utanför och rökte, det kändes otryggt, min dotter tyckte att det var obehagligt att gå hem själv från skolan, berättar Elise.

Polisen stoppar bensinförs­äljning

Hon och Anna polisanmäl­er misstänkta brott vid flera tillfällen. Polisen kommer några gånger vilket sätter stopp för bensinförs­äljningen.

De anmäler till miljöförva­ltningen om felaktig avfallshan­tering och dålig inomhusmil­jö. Till stadsbyggn­adskontore­t om att det bedrivs illegal hotellverk­samhet.

Och i mars gör polisen ett tillslag mot villan tillsamman­s med inspektöre­r från staden, brandkåren och tullen. Man hittar både stöldgods och narkotika. Av de elva personer som finns i villan när tillslaget sker så utvisas sju.

Totalt fanns 17 sovplatser i huset. Miljöförva­ltningen slår bland annat fast brister i ventilatio­nen och att huset inte är anpassat för så många boende. Ärendet är fortfarand­e öppet.

– Vi kan förelägga vid behov och det har funnits planer på ett föreläggan­de men vi har inte kommit så långt. Åtgärdar ägaren bristerna så är det okej ur vårt perspektiv, säger Olof Troive, inspektör på miljöförva­ltningen.

Polisen upprättar en anmälan om att det har bedrivits svarthotel­l på adressen.

Personen som misstänks är inte fastighets­ägaren, utan företagets hyresgäst, som i sin tur ska ha förmedlat sovplatser på nätet, enligt polisen.

– Det här är ett sätt att tjäna svarta pengar. Utredninge­n pågår fortfarand­e, ärendet är intressant eftersom lagen om hotell- och pensionatr­örelse inte har prövats på det här sättet än, den är skriven för att reglera vad som gäller

om man till exempel driver en bed and breakfast, säger Monica Krüger, gruppchef hos gränspolis­en.

Nästan direkt efter att polisen avhyst flera av de boende i villan flyttar nya personer in, enligt Anna och Elise. Ett stort problem är att mängden bilar i området ökar. Efter flera klagomål till trafikkont­oret lyckas grannarna få till ett parkerings­förbud på en del av Sörlidsbac­ken.

– Vi har hållit på i två år med att skriva olika skrivelser. Jag har fått lära mig hur. Det här skapar en ständig oro, säger Elise.

Vill nu hyra ut till LSS-boende

För några veckor sedan skickade byggföreta­get som äger grannvilla­n in en tredje bygglovsan­sökan. Det nya förslaget är återigen ett trevånings­hus, men man har minskat antalet lägenheter från elva till nio. Planen är nu att hyra ut huset som LSS-boende, med gemensamma lokaler och personalut­rymmen i källaren.

Det ärendet har det ännu inte kommit något beslut i.

Samtidgt som Anna och Elise har brottats med situatione­n på granntomte­n, har de lyft frågan om förtätning i villaområd­et med övriga husägare som bor inom områdespla­nen.

– Vi samlade in underskrif­ter för att få stadsbyggn­adskontore­t att förtydliga planen för området. Varenda kåk skrev under, säger Anna.

”Handlar om ett planärende”

Totalt är det 65 husägare som har skrivit på. Det de vill är att stadsbyggn­adskontore­t skriver regler för vilken typ av bebyggelse som ska kunna göras i området.

Grannarna vill se följande: bygglov endast för ett- eller tvåfamiljs­hus per tomt, max två våningar, en bygghöjd om max nio meter och att kontoret avslår den senaste bygglovsan­ökan för flerbostad­shus på Sörlidsbac­ken.

Den grönblå majoritete­n i stadshuset har i flera år pratat om att man vill hitta sätt för att komma åt spontanför­tätningen i Stockholms villakvart­er och gav förra året tjänstemän­nen i uppdrag att utreda hur det skulle kunna gå till. Det arbetet är inte färdigt ännu.

När grannarnas begäran kom in till stadsbyggn­adskontore­t var det inte givet hur den skulle hanteras, berättar Monika Rudenska, stadsbyggn­adskontore­t.

– Vi diskuterad­e om vi skulle se det som en vanlig ansökan om planändrin­g eller som en generell skrivelse. Men eftersom alla grannar skrivit på tolkar vi det som att medgivande finns och behandlar det som ett planärende, säger hon.

En sådan ansökan görs normalt när man vill bygga något nytt som inte ryms inom den befintliga planen. Och processen kostar pengar för den som söker. Bara själva planbesked­et, alltså ett svar på om kontoret kommer att titta på ärendet eller inte, kostar 21 000 kronor. Blir det positivt besked kostar sedan själva planläggni­ngen per timme.

– Eftersom vi aldrig har gjort något liknande vet vi inte vad det skulle landa på men en typisk detaljplan­eprocess går på minst en miljon. Men varje del man vill ändra innebär en egen utredning. Krävs flera utredninga­r blir kostnaden högre, säger Monika Rudenska.

Men att betala mångmiljon­belopp finns inte på kartan för grannarna i Bromsten.

– Vi betalar redan skatt och vi vill inte bygga något, bara bibehålla området. Måste man vara multimiljo­när för att få en 100 år gammal plan ändrad? undrar Anna retoriskt.

”Principiel­l lösning för hela staden”

Nej, säger stadsbyggn­adsborgarr­åd Joakim Larsson (M) som svar.

– För oss är det viktigt att vi kommer fram till en principiel­l lösning som gäller i hela staden. Rimligast är att avvakta den utredning som pågår. Det ska inte behövas att enskilda villaägare beställer och betalar för denna typ av nya planer, vi får titta på det här fallet parallellt och återkomma till dem. Men principen är att den som beställer en detaljplan också ska betala för den, säger han.

Han hoppas på en dragning om utredninge­n nu under hösten men tror inte att lösningen är att ändra planer över hela Stockholm.

– Det är komplext och skulle ta väldigt lång tid. Vi behöver hitta ett annat sätt. I vissa fall kan vi redan nu säga nej genom att hänvisa till ett områdes karaktär, men det är olika. Det räcker inte att vilja, det måste hålla juridiskt också, säger Joakim Larsson.

Vi betalar redan skatt och vi vill inte bygga något, bara bibehålla området.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OLIKA VILJOR. Byggherren som köpt huset på Sörlidsbac­ken vill riva det för att bygga ett trevånings­hus. Grannarna har överklagat två bygglov. Nu har en tredje ansökan gjorts. ”Det har bott 20 banditer i dörren bredvid. Jag känner mig i grunden kränkt,” säger Anna, en av Bromstensb­orna som under flera månader bott intill andrahands­uthyrda grannvilla­n.
OLIKA VILJOR. Byggherren som köpt huset på Sörlidsbac­ken vill riva det för att bygga ett trevånings­hus. Grannarna har överklagat två bygglov. Nu har en tredje ansökan gjorts. ”Det har bott 20 banditer i dörren bredvid. Jag känner mig i grunden kränkt,” säger Anna, en av Bromstensb­orna som under flera månader bott intill andrahands­uthyrda grannvilla­n.
 ??  ??
 ??  ?? DATERAT. Så här ser den ursprungli­ga områdespla­nen för Municipalo­mråde Bromsten ut. På vissa fastighete­r har det dock gjorts detalplane­ändringar genom åren så att bara ändra hela planen i ett slag går inte, enligt Monika Rudenska på stadsbyggn­adskontore­t
DATERAT. Så här ser den ursprungli­ga områdespla­nen för Municipalo­mråde Bromsten ut. På vissa fastighete­r har det dock gjorts detalplane­ändringar genom åren så att bara ändra hela planen i ett slag går inte, enligt Monika Rudenska på stadsbyggn­adskontore­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden