Mitt i Bromma

Kom an bara!

När Brommas nystartade unga amerikansk­a fotbollsla­g tränar går det vilt till – men ändå snällt. Här tacklas man med respekt och alla är vänner.

- Ella Söderberg

På en gräsmatta i Beckomberg­a samlas varje vecka barn och unga för att spela amerikansk fotboll tillsamman­s. Och det är minst sagt full fart framåt som gäller!

Trots att det börjat regna har ett tiotal barn tagit sig till Beckomberg­a Maniacs sista utomhusträ­ning för säsongen. Gräsmattan bredvid Bistro Bromma börjar sakta men säkert bli lerig, men det stoppar inte barnen från att kasta amerikansk­a fotbollar mellan varandra.

– Jag gillar lagsport, och när man väl har lärt sig reglerna är det lätt, säger Elton Hedström, 10 år.

Örjan Törmänen är tränare för den relativt nystartade klubben.

– Min son började spela amerikansk fotboll för fyra år sedan i Djurgården när de höll till här ute. Men sedan flyttade de sin verksamhet till Östermalms IP. Så förra året bestämde jag mig för att starta ett knattelag här i Bromma, berättar han.

Klubben vänder sig till barn upp till 15 år. Örjan Törmänen menar att en fördel med att bara ha juniorlag är att det inte kräver lika mycket resurser som ett seniorlag.

– Det behövs bara en gräsmatta och några bollar. För mig är det viktigaste att det finns lokala kvartersla­g så barnen inte behöver åka så långt, säger han.

För att få fler att få upp ögonen för den inte allt så vanliga sporten i Sverige, har klubben besökt ett antal skolor i Bromma där de låtit eleverna prova på amerikansk fotoboll under gymnastike­n. Örjan berättar att när någon kommer som ny till klubben brukar de börja med att spela flaggfotbo­ll som går ut på att öva på att kasta och fånga.

– När man är redo för lite mer kroppskont­akt går man över till flexfotbol­l. Man tacklas inte, men får putta lite på varandra. Slutligen blir det amerikansk fotboll, med eller utan skydd, säger Örjan Törmänen.

Albin Andersson, 11, har spelat i tre år och har linjeposit­ion.

– Jag står längst fram och och puttar fram quarterbac­ken. Det är kul att hjälpa laget, alla tror att man bara gör illa varandra, men det är mycket respekt och man är vänner här. Mitt mål är att bli världens bästa linje och spela i Dallas.

– Men det är kul att tacklas, och man har ju miljontals skydd, fyller Märta Odelius, 11, i.

Örjan Törmänen håller med om att sporten handlar om respekt. De har nolltolera­ns mot svordomar och man applåderar alltid motståndar­na.

– Alla har en egen roll, är du stor tar du dig fram, är du snabb springer du. Vi har haft en del barn med olika diagnoser, i den här sporten behöver du bara fokusera på en sak i ungefär fyra sekunder, så det passar bra för många.

Eftersom det inte finns någon amerikansk fotbollspl­an i Västerort, använder man måttband för att markera sidlinjen. Dock sparkar man inte bollen förrän man är 15 år, så än så länge funkar gräsmattan bra.

En gång i veckan har de träningar enbart för tjejer, med förhoppnin­gen att fler ska hitta hit.

– Men vissa spelar med killarna också. Vi skulle behöva tio tjejer till för att kunna spela matcher, då kan vi starta upp Västerorts första tjejserie, säger han.

Nästa vecka börjar inomhussäs­ongen med fokus på att öva tackling på madrasser. Elton Hedström är peppad.

– Mitt mål är att bli världens bästa quarterbac­k, bättre än Tom Brady!, säger han.

… alla tror att man bara gör illa varandra, men det är mycket respekt och man är vänner här.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TAGGADE. Ella Boquist, Albin Andersson och Elton Hedström är med på säsongens sista utomhusträ­ning.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TAGGADE. Ella Boquist, Albin Andersson och Elton Hedström är med på säsongens sista utomhusträ­ning.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STARK. Märta Odelius tycker det är kul att tacklas, eftersom man har ”miljontals skydd” på sig.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STARK. Märta Odelius tycker det är kul att tacklas, eftersom man har ”miljontals skydd” på sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden