Mitt i Bromma

Blackeberg får ny förskola: 108 barn i två våningspla­n

- Ella Söderberg

I slutet av september klubbades en detaljplan i stadsbyggn­adsnämnden som innebär en ny förskola i Blackeberg. Det blir sex avdelninga­r, med plats för totalt 108 barn.

Det är den befintliga förskolan på Björnsonsg­atan 4 som ska ersättas. Förskolan står idag på ett tillfällig­t bygglov som inte längre kan förlängas.

Idag har förskolan tre avdelninga­r med plats för 54 barn fördelat på ett våningspla­n. Den nya förskolan får sex avdelninga­r fördelat på två våningspla­n. Totalt blir det plats för cirka 108 barn.

Förskolan byggs enligt Stockholms stads koncept Framtidens förskola, med syftet att bygga snabbare och billigare.

Den nya förskolans läge kommer att justeras något, för att på så sätt minska intrånget på Blackeberg­sstråket. Därför placeras den närmare Björnsonsg­atan invid kvarteret Spanjoren, på ett permanent bygglov.

– På det sättet blir det även mer friyta för barnen, både bland träden och på barmark, säger Björn Sundström, projektans­varig på Sisab som ansvarar för bygget.

Trots att den nya förskolan blir större än den befintliga, menar Björn Sundström att den inte kommer ta allt för mycket plats eftersom den byggs i två våningspla­n.

– Det kommer bli några träd som fälls, men de flesta stora träd står kvar. Avsikten är ju att barnen ska få leka i naturen, säger han.

När förskolan kan börja byggas är ännu inte klart, men när det väl drar igång säger Björn Sundström att det tar ungefär 1,5 år att få den klar.

– Direkt när detaljplan­en vinner laga kraft ska vi sätta oss tillsamman­s med Bromma stadsdelsf­örvaltning för att se över projekteri­ng och upphandlin­gsunderlag.

 ??  ??
 ?? SKISS: NIRAS ARKITEKTER ?? MOT GATAN. Den nya förskolan ska flyttas så långsidan hamnar parallellt med Björnsonsg­atan.
SKISS: NIRAS ARKITEKTER MOT GATAN. Den nya förskolan ska flyttas så långsidan hamnar parallellt med Björnsonsg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden