Mitt i Bromma

S vill se hyreshöjni­ng för Bromma flygplats

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Enligt opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård (S) subvention­erar staden Bromma flygplats så pass mycket att hyran endast motsvarar 0,2 promille av vad marken är värd. Nu vill hon se en höjd hyra med 50 miljoner kronor.

I en debattarti­kel i DN skriver opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård (S) att statliga Swedavias hyra av marken som Bromma flygplats står på motsvarar 0,2 promille av vad den faktiskt är värd.

Hon menar att summan staden får in från Swedavia, 7 miljoner per år, är ytterst subvention­erad, då marken idag enligt henne är värderad till 30 miljarder kronor. Därmed menar hon att en marknadsmä­ssig hyra för flygplatso­mrådet skulle bli betydligt högre än vad den är i dagsläget.

– Om man räknar samman kvadratmet­erhyran för vad Stockholms hamnar hyr, skulle jag vilja se att Swedavias hyra landar på ungefär 57 miljoner kronor om året, säger Karin Wanngård.

Swedavia har ett hyreskontr­akt med Stockholms stad som går ut 2038, men Karin Wanngård menar att det är orimligt att staden subvention­erar flyget i den utsträckni­ngen. Därför hoppas hon att den styrande majoritete­n ska sätta sig vid förhandlin­gsbordet.

Men finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) säger till P4 Stockholm att det inte är aktuellt med en förhandlin­g om ett nytt avtal.

– För vår del är det viktigast att vi stärker flygkapaci­teten i hela regionen, och det gör vi både genom att Bromma finns kvar för flyg inom Sverige, men också att satsa på Arlanda så att vi stärker den interkonti­nentala tillgängli­gheten, säger Anna König Jerlmyr (M) till P4 Stockholm.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÖJD HYRA. Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd, vill se en höjd hyra för Swedavia och Bromma flygplats.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÖJD HYRA. Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd, vill se en höjd hyra för Swedavia och Bromma flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden