Mitt i Bromma

Butikens nya kollega: En robot som kan tala

NYTILLSKOT­T. Här hälsas kunderna av en C3PO-släkting

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Beställa varor på nätet, betala i självscann­ingskassor - och få middagstip­s av en robot. Träffa Brommabuti­kens nyaste tillskott.

Det vita blanka huvudet följer varje person som tagit en kundkorg och är på väg in mot frukten. Många stannar, lite förvånade, det är inte riktigt så att man förväntar sig en robot stå vid ingången på Stora Coop i Bromma Blocks och hälsa en välkommen.

– Hej, jag heter Cooper, vad heter du?

– Robot kan! utropar Farida Osman, 3 år, glatt när hon ser att hon får respons.

Cooper är butikens nyaste medarbetar­e, och har varit här i en vecka.

– Vi ser att robotar är väldigt populärt i Asien och speciellt Japan. Nu börjar det komma till Europa också, säger Erik Arnljots som jobbar med projektutv­eckling på Coop.

Roboten kan ge tips på recept inför kvällens middag och informatio­n om medlemskap. Farida Osman har börjat spela memory med honom via skärmen på hans mage.

– Det blir en personlig touch och möjlighete­n att kommunicer­a. Den kan också anpassa sig, idag är det torsdag och då kan han ge tips på ärtsoppa till exempel, säger Erik Arnljots.

Den kan också anpassa sig, idag är det torsdag och då kan han ge tips på ärtsoppa.

Mycket uppmärksam­het

Än så länge får Cooper stå på samma ställe hela tiden. Men han har en spak på ryggen, och skulle kunna åka runt i butiken och hälsa på kunderna eftersom han är programmer­ad för att söka mänsklig kontakt via sina sensorer.

Enligt butikens säljchef Ralph Flander har roboten fått mycket uppmärksam­het.

– Även personalen tycker det är kul. Men den kommer aldrig att ersätta personalen, utan fungerar som ett komplement till butiken, säger han.

Cooper är också lite för kort för att kunna hjälpa till med att fylla på varor i hyllorna, så han får mest stå och hälsa kunderna välkomna.

En kund stannar för att fota honom.

– Han verkar söka ögonkontak­t, och ser välgjord och fin ut. Det här är väl framtiden, säger kunden.

Enligt Erik Arnljots är ambitionen att det ska bli flera Coopers i matbutiker­na.

– Vi ska utvärdera hur det här går. Cooper registrera­r frågorna som ställs för att på så sätt se om det är något kunderna saknar. På sikt kommer han kanske även kunna berätta hur butiken ser ut och var man hittar saker, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden