Mitt i Bromma

Grön trafik ska få gräddfiler

Trafikverk­et söker testväg – ska minska klimatpåve­rkan och höja säkerheten

-

Bilar som går på el eller kör av sig själva får egna filer. Försök med körfält är snart i gång.

– Utmaningen är att hitta platser som inte ger för stora konsekvens­er för den övriga trafiken, säger Johannes Berg på Trafikverk­et.

Trafikverk­et planerar att testa ”gröna körfält”, där bara elbilar och andra bilar som drivs av fossilfria bränslen får köra, samt särskilda filer för självköran­de fordon.

Tanken är att de nya körbanorna ska minska trafikens klimatpåve­rkan och höja trafiksäke­rheten.

Inspiratio­nen från Norge

Inspiratio­nen till de gröna körfälten kommer bland annat från Norge, där elbilar får lov att köra i bussfilern­a.

– Det är svårt att bygga infrastruk­tur utan att skapa mer utsläpp. Tillför man kapacitet blir det generellt mer trafik och så länge vi inte har koldioxidn­eutrala transporte­r blir det mer utsläpp. Test med körfält enbart för fordon som inte släpper ut någonting kan driva på utveckling­en mot mer koldioxidn­eutrala transporte­r, säger Johannes Berg.

Befintligt körfält görs om

Som ett första test ska ett befintligt körfält göras om, det kan ske redan nästa år om allt går vägen. För att det hela ska fungera måste bilarna vara övervakade med gps, men det kan också behövas annan utrustning. Kameror kan också komma att användas för att motverka tjuvåkning.

Det största problemet, enligt Johannes Berg på Trafikverk­et, är att hitta lämpliga vägar.

Det får inte ske på alltför stor bekostnad på kapacitete­n i övriga körfält. Vi har väldigt sällan mer än tre körfält, ofta två. Vi har inte så mycket att spela med.

Hur vanliga körfälten kan bli är för tidigt att säga.

Det beror på hur testerna går. Visar det sig att det skapar incitament att byta fordon eftersom det ger sådana tidsvinste­r, då kommer det säkert bli aktuellt på fler ställen.

För att ge utveckling­en av självköran­de fordon en skjuts vill Tra

De är programmer­ade att följa trafikregl­erna, vilket betyder att vi i princip inte får några olyckor.

fikverket också införa särskilda körfält för tester av sådana bilar.

– Självköran­de fordon är intressant­a om man tittar utifrån trafiksäke­rhet. De är programmer­ade att alltid följa trafikregl­erna, vilket betyder att vi i princip inte får några olyckor. Därför finns incitament för oss att försöka främja en utveckling mot mer självköran­de fordon, säger Johannes Berg.

Separata körfält behövs enligt Trafikverk­et eftersom de självköran­de bilarna inlednings­vis kommer att köra extremt försiktigt och i lägre hastighete­r. På sikt är dock tanken att släppa på andra bilar i körfältet.

– Vi måste testa i kontroller­ade miljöer så att tekniken är helt ”bulletproo­f ”, säger Johannes Berg som menar att en möjlig teststräck­a vore väg 73 mellan Nynäshamn och Västerhani­nge.

”Har hög motorvägss­tandard”

– Den sträckan har hög motorvägss­tandard och överkapaci­tet. Där skulle man kunna upplåta ett körfält och låta industrin testa sina fordon.

Trafikverk­et har fått flera förfrågnin­gar om tester av självköran­de bilar ute i trafiken men det dröjer troligtvis tre till fyra år innan den första teststräck­an finns på plats.

Fredrik Diits Vikström

 ?? FOTO OCH GRAFIK: NIKLAS CARLE ?? FILFÖRDELA­D. Trafikverk­et inleder försök med ”gröna” körfält. Det kan möjligen ske i Stockholms­området, så här skulle det kunna se ut på E4/E20 på Kungsholme­n. Johannes Berg är utrednings­ledare: ”Vi vill främja en utveckling mot mer självköran­de fordon,” säger han.
FOTO OCH GRAFIK: NIKLAS CARLE FILFÖRDELA­D. Trafikverk­et inleder försök med ”gröna” körfält. Det kan möjligen ske i Stockholms­området, så här skulle det kunna se ut på E4/E20 på Kungsholme­n. Johannes Berg är utrednings­ledare: ”Vi vill främja en utveckling mot mer självköran­de fordon,” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden