Mitt i Bromma

’’Jag känner att chokladbol­len är en godsak, även om bevisen talar emot mig’’

- LOUISE BORNHALL Reporter louise.bornhall @direktpres­s.se

Det har bildats två läger här på redaktione­n den senaste veckan. Vilda diskussion­er har utbrutit om huruvida chokladbol­lar och punschrull­ar ska definieras som kakor – eller det enligt mig korrekta – godsak eller kondisbit.

För mig syftar kakor till småkakor, som hallongrot­tor, finska pinnar och drömmar à la sju sorters kakor. Men kollegorna hävdar att kakor i princip är allt sött som inte är rent godis. Man blir ju mörkrädd!

Journalist­er som vi är har vi snackat runt med vänner och bekanta, och en kollega med en partner inom dagligvaru­handeln har fått höra att sötsakerna där delas upp som biscuits (kakor, där alltså chokladbol­l ingår), och konfektyr. Ett sådant svek!

Själv har jag konsultera­t Svenska Akademiens ordlista, som också den svikit mig.

Så här beskrivs chokladbol­l i ordlistan: ”En klotformad småkaka gjord på smör, havregryn och kakao.” Förutom att chokladbol­lar aldrig låtit mer osmakligt, så slår de alltså fast att chokladbol­len är en småkaka.

Mina argument har smulats sönder som en bondkaka, men ändå känner jag ju att jag har rätt. Jag har tvingats inse att frågan har gjort mig faktaresis­tent. Jag känner ju att chokladbol­lar är en godsak, inte en kaka. Även om bevisen talar emot mig. Så nu vänder jag mig till dig, som läser det här – vad är egentligen en kaka? Skriv till oss och berätta!

… kollegorna hävdar att kakor i princip är allt sött som inte är rent godis. Man blir ju mörkrädd!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden